Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
anikam93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 paź 2022, o 19:44
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 1 raz

Granica ciągu

Post autor: anikam93 »

Witam,
Mam do obliczenia granicę: \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \frac{ \sqrt{x}+ \sqrt[3]{x} }{( \sqrt{x}-1 )^{2} } }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak to jest ciąg, to zazwyczaj używamy \(\displaystyle{ n}\), a nie \(\displaystyle{ x}\).

Jaki masz problem z tą granicą? Bo procedura jest podobna jak tutaj: wlasnosci-i-granice-ciagow-f50/granica- ... 53790.html
ODPOWIEDZ