Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: max123321 »

Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\) i dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ m}\) liczba \(\displaystyle{ k^3m-km^3}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 6}\).

Jak to zrobić? Gubię się tu trochę.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ k^3m-km^3 =m (k-1) k (k+1)- k (m-1)m(m+1).}\)
To, że \(\displaystyle{ 6|(x-1)x (x+1)}\) to znany fakt.
arek1357

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ rR(r-R)(r+R)=0 \mod 6 , r, R \in \ZZ_{6}}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2022, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: max123321 »

Aha no Janusz Tracz ok, ale jak Ty znalazłeś tą równość? Jak to wyprowadziłeś?
arek1357

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ k=6x+r, m=6y+R}\)

Po mnożeniu modulo sześć wychodzi moja równość...

Zaletą tego podejścia jest taka, że nieskończoności sprowadzasz do kilku zaledwie elementów, sprawdza się takie podejście w wielu przypadkach...
Ostatnio zmieniony 14 paź 2022, o 22:22 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ k^3m-km^3 = 6m\left( {k \choose 2} + {k \choose 3}\right)-6k\left( {m \choose 2} + {m \choose 3} \right) }\)

mr-bean.gif
mr-bean.gif (341.49 KiB) Przejrzano 932 razy
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: max123321 »

Janusz Tracz dobra, ale można to jakoś elementarnie wykazać, czy trzeba wcześniej wiedzieć takie rzeczy? Bo takie pomysły z kapelusza to mi się średnio podobają.

Arek, ale tą równość:
\(\displaystyle{ rR(r-R)(r+R)=0 \mod 6 , r, R \in \ZZ_{6}}\)
to trzeba jeszcze wykazać. Do tego doszedłem, ale co dalej, zostaje sporo przypadków do rozpatrzenia...
Ostatnio zmieniony 14 paź 2022, o 22:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: Jan Kraszewski »

max123321 pisze: 14 paź 2022, o 22:24 zostaje sporo przypadków do rozpatrzenia...
E tam, po prostej redukcji tylko dziesięć... :P

JK
arek1357

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: arek1357 »

dla:
\(\displaystyle{ r=R }\)

Od razu widać, że zero tak samo jak któryś z nich jest zerem

Zostają przypadki:

\(\displaystyle{ (r,R)=(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(2,3)(2,4)(2,5)(3,4)(3,5)(4,5)}\)

A to można w pamięci ławo widać, że zawsze się zeruję ten iloczyn...
E tam, po prostej redukcji tylko dziesięć...
Jak widać na załączonym obrazku a przy okazji można poćwiczyć pierścienie modularne więc mamy kilka korzyści...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: max123321 »

Ale to jest zadanie z liceum, czyli co licealista ma sprawdzać te 10 przypadków po prostu? Bo ten pomysł Janusza Tracza jest bardzo ładny, ale co z tego skoro i tak się nie da na to wpaść...
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: Janusz Tracz »

max123321 pisze: 14 paź 2022, o 22:24 Janusz Tracz dobra, ale można to jakoś elementarnie wykazać, czy trzeba wcześniej wiedzieć takie rzeczy? Bo takie pomysły z kapelusza to mi się średnio podobają.
Trudno powiedzieć. To subiektywne odczucie. Nie uważam, że wpadnięcie na rozkład pokazany w moim pierwszym poście jest ponad siły maturzysty. Takie zadanie śmiało mogło by się na maturze pojawić. Oczywiście nie twierdzę, że ten rozkład jest banalny i każdy ma go od razu widzieć. Uważam jednak, że znanym jest fakt, iż \(\displaystyle{ (\forall x\in\NN)6|(x-1)x (x+1)}\). A jak się to już wie to jakoś czuć, że w tym kierunku można iść.

Cieszy mnie zmiana zdania.
max123321 pisze: 14 paź 2022, o 22:24 Bo takie pomysły z kapelusza to mi się średnio podobają.
max123321 pisze: 14 paź 2022, o 22:24 Bo ten pomysł Janusza Tracza jest bardzo ładny.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: max123321 »

Janusz Tracz co ty gadasz za głupoty. Ja pracowałem trochę z licealistami i wiem, że oni by w życiu na to nie wpadli. Może najlepsze ćwierć promila i to też przy dobrych wiatrach. Na to zadanie raczej przewidywany jest sposób z 10 przypadkami, tak podejrzewam.
arek1357

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: arek1357 »

Janusz Tracz co ty gadasz za głupoty
Wybacz ale muszę wziąć w obronę Janusza ponieważ obserwuję jego zachowanie na tym forum od pewnego czasu i nie zauważyłem, żeby gadał głupoty, jest to osoba racjonalna pracowita, rzetelna , itd...
Mało kogo tu bronię ale musiałem się wtrącić...
Na to zadanie raczej przewidywany jest sposób z 10 przypadkami, tak podejrzewam.
Jeżeli to są licealiści to skąd mają wiedzieć o pierścieniach skończonych no może te ćwierć promila?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2022, o 23:08 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: Janusz Tracz »

max123321 pisze: 14 paź 2022, o 22:56 Janusz Tracz co ty gadasz za głupoty.
Upsi

Kod: Zaznacz cały

arkusze.pl/maturalne/matematyka-2018-maj-matura-rozszerzona.pdf
Zadanie 8, matura 2018. Aż sprawdzę

Kod: Zaznacz cały

arkusze.pl/maturalne/matematyka-2018-maj-matura-rozszerzona-odpowiedzi.pdf
wzorcówkę... jej jednak oczekują tego od licealistów ¯\_(ツ)_/¯

@arek1357 dzięki. To miłe.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej

Post autor: max123321 »

Faktem jest jedynie, że jest zarozumiały.

Arek tu nie trzeba nic wiedzieć o pierścieniach, żeby te 10 przypadków sprawdzić. Wystarczy trochę to inaczej zapisać...
ODPOWIEDZ