Witam,
Mam do rozwiązania następującą równość:
\(\displaystyle{ 8^{x}+ 18^{x}-2\cdot 27^{x} = 0}\)
Rozwiąż równanie
-
anikam93
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 10 paź 2022, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- wiek: 29
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 10 paź 2022, o 19:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Rozwiąż równanie
Podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ 27^x}\) i zrób podstawienie \(\displaystyle{ t=\left( \frac23\right)^x. }\)
JK
JK