Rozwiąż nierówność

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
anikam93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 paź 2022, o 19:44
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż nierówność

Post autor: anikam93 »

Witam, mam do rozwiązania nierówność:
\(\displaystyle{ (x^{2}-6x+9)^{x+3} < 1}\)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 728
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 245 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: JHN »

Po sprawdzeniu \(x=3\) mamy dla \(x\ne3\)
\((x^{2}-6x+9)^{x+3} < (x^{2}-6x+9)^{0} \)
i dwa przypadki

Pozdrawiam
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Dilectus »

\(\displaystyle{ \displaystyle{ (x^{2}-6x+9)^{x+3} < 1}}\)

\(\displaystyle{ (x-3)^{2\cdot(x+3)}<1}\)

Zlogarytmuj obie strony i rozpatrz przypadki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

Dilectus pisze: 11 paź 2022, o 11:33Zlogarytmuj obie strony
Z tym to trzeba uważać.

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Dilectus »

Rozwiń myśl.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

Możesz przypadkiem zmienić dziedzinę.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: a4karo »

Dilectus pisze: 11 paź 2022, o 11:33 \(\displaystyle{ \displaystyle{ (x^{2}-6x+9)^{x+3} < 1}}\)

\(\displaystyle{ (x-3)^{2\cdot(x+3)}<1}\)

Zlogarytmuj obie strony i rozpatrz przypadki
Raczej \(\displaystyle{ |x-3|^{2(x+3)}<1}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Dilectus »

Dlaczego? Przecież \(\displaystyle{ \displaystyle{ \displaystyle{ (x^{2}-6x+9) = (x-3)^2}}}\), a poza tym ten trójmian jest nieujemny w całe swojej dziedzinie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale jak zlogarytmujesz swoją wersję i niechcący wyjdzie Ci \(\displaystyle{ 2(x+3)\log(x-3)}\) zamiast \(\displaystyle{ (x+3)\log(x-3)^2,}\) to już nie będzie dobrze.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: a4karo »

Nie tylko dlatego. `x^2-6x+9` jest liczbą dodatnia dla `x\ne 3`, natomiast `x-3` dość często jest ujemne, więc podnoszenie do potęgi nie jest dobrze określone. W ten sposób zmieniasz dziedzinę nierówności.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

No to się sprowadza do tego samego - musisz traktować to jako \(\displaystyle{ \left( (x-3)^2\right)^{x+3} }\), a nie \(\displaystyle{ (x-3)^{2\cdot(x+3)} }\) (i pamiętać o tym w czasie logarytmowania).

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: a4karo »

Niby prawda, ale nikt nie mówi że tę nierówność trzeba traktować logarytmem.
Po prostu sprowadza się ja do dwóch przypadków: `x^2-6x+9<1` i `x^2-6x+9>1` i porównuje `x+3` z zerem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze: 12 paź 2022, o 11:40 Niby prawda, ale nikt nie mówi że tę nierówność trzeba traktować logarytmem.
Oczywiście, że nie. Ale Dilectus chciał i to wzbudziło nasze wspólne obawy...

JK
ODPOWIEDZ