Test cz1 - kilka zadań zamkniętych

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
hesive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 13 razy

Test cz1 - kilka zadań zamkniętych

Post autor: hesive »

Nie wiedziałem gdzie to napisać.
Prosiłbym jeszcze abyście do odp. dopisali rozwiązanie.

1. Uczestnicy wycieczki rowerowej potrzebują szczegółowej mapy. Najdokładniejsza będzie:
A. 1:5000 B. 1:10000 C. 1:25000 D. 1:50000

2. W Wyciecze rowerowej uczestniczy 32 uczniów. Chłopaków jest o 8 więcej niż dziewcząt. Ilu chłopaków jest w grupie?
A. 12 B. 16 C. 20 D. 24

3. Zapis liczby 808 ma:
A. dokładnie jedną oś symetrii B. dokładnie dwie osie symetrii C. nieskończenie wiele osi symetrii D. nie ma osi

4. Podczas spaceru brat Zosi jedzie czterokołowym rowerem. Obwód dużego koła wynosi 80cm, a małego 40cm. O ile więcej obrotów wykona małe koło rowerka niż duże na półkilometrowym odcinku drogi?
A. 2500 B. 1250 C. 625 D. 400

5. Podczas rajdu pierwszego uczestnicy pokonali trasę 39km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trasę niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5km mniej niż pierwszego dnia. Ile km przebyli pierwszego dnia?
A. 6 B. 11 C. 22 D. 28

6. Na lekcji uczniowie otrzymali plastelinę i 120 patyczków równej długości. Zadanie polegało na zbudowaniu 15 modeli sześcianów i czworokątów. Który układ równań powinni rozwiązać uczniowie, aby dowiedzieć się ile sześcianów i ile czworokątów trzeba zbudować?
A. x+y = 15
12x-6y = 120

B. 6y-12x = 120
x+y = 15

C. 6x+6y = 120
x+y = 15

D. x+y = 15
6x+12y= 120

Do wszystkich (jeśli się da) prosiłbym o rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 16:11 przez hesive, łącznie zmieniany 1 raz.
Marta01*
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 paź 2007, o 09:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

Test cz1 - kilka zadań zamkniętych

Post autor: Marta01* »

Zad.1 A (chyba nie muszę wytłumaczenia pisać)
Zad.2 D
x- ilość dziewcząt
x+8 -ilość chłopców

x+x+8=32
x=12

czyli chłopców jest - x+8=12+8=20
Zad.3 B
Zad.4 C
Z zadanie wynika, że małe koło obróci się dwa razy w czasie jednego obrotu dużego koła. Więc:
0,5km=50000cm

czyli koło duże obróci się w tym czasie 50000:80=625 razy
a koło małe dwa razy więcej. ( czyli o 625 razy więcej)
Zad.5 B
1dzień-x
2dzień-2x
3dzień-x-5
Tworzymy równanie:
x+2x+x-5=39
x=11
Zad.6 D
ODPOWIEDZ