Muszę rozwiązać koniunkcję dwóch warunków:
\(\displaystyle{ a-3=-2a^2 \wedge 3a^2-4=-a}\)
Wyznaczam z każdego równania \(\displaystyle{ a}\) i porównuję:
\(\displaystyle{ -2a^2+3=-3a^2+4}\)
Otrzymuję:
\(\displaystyle{ a^2=1}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=1 \vee a=-1}\)
Jednak poprawne rozwiązanie to \(\displaystyle{ a=1}\).
Czy żeby wykluczyć drugie rozwiązanie powinnam podstawić do każdego z początkowych równań \(\displaystyle{ a=1}\) i \(\displaystyle{ a=-1}\) i sprawdzić, dla której wartości zachodzą równości?
Koniunkcja dwóch równań kwadratowych
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Koniunkcja dwóch równań kwadratowych
Dokładnie tak. Przekształcenia nie były równoważne, więc musisz sprawdzić, czy uzyskane odpowiedzi istotnie nimi są.inusia146 pisze: 7 wrz 2022, o 18:04Czy żeby wykluczyć drugie rozwiązanie powinnam podstawić do każdego z początkowych równań \(\displaystyle{ a=1}\) i \(\displaystyle{ a=-1}\) i sprawdzić, dla której wartości zachodzą równości?
JK
-
inusia146
- Użytkownik

- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 90 razy
Re: Koniunkcja dwóch równań kwadratowych
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jednak nie widzę tego, dlaczego przekształcenia nie były równoważne. Dodawanie/odejmowanie od obu stron równania liczby/wyrażenia i mnożenie stron równania przez liczbę różną od zera są przekształceniami równoważnymi, prawda?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Koniunkcja dwóch równań kwadratowych
To porównanie nie jest przejściem równoważnym:
JK
Zauważ, że z faktu \(\displaystyle{ -2a^2+3=-3a^2+4}\) NIE WYNIKA, iż \(\displaystyle{ a=-2a^2+3}\) i \(\displaystyle{ a=-3a^2+4}\).inusia146 pisze: 7 wrz 2022, o 18:04Wyznaczam z każdego równania \(\displaystyle{ a}\) i porównuję:
\(\displaystyle{ -2a^2+3=-3a^2+4}\)
JK
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Koniunkcja dwóch równań kwadratowych
Można też zastosować metodę równań równoważnych - przekształcić formy zdaniowe i zapytać jaka jest wspólna wartość \(\displaystyle{ a }\)
(wspólne wartości) rozwiązań układu równań (o ile takie istnieją) :
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2a^2 -a +3 = 0 \\ 3a^2 +a - 4 = 0, \end{cases} }\)
gdzie klamerka zastępuje spójnik koniunkcji \(\displaystyle{ \wedge. }\)
(wspólne wartości) rozwiązań układu równań (o ile takie istnieją) :
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2a^2 -a +3 = 0 \\ 3a^2 +a - 4 = 0, \end{cases} }\)
gdzie klamerka zastępuje spójnik koniunkcji \(\displaystyle{ \wedge. }\)