paradoks dodawania równań stronami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MateuszWojnarowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 wrz 2022, o 10:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

paradoks dodawania równań stronami

Post autor: MateuszWojnarowski »

Rozważmy układy równań :
\(\displaystyle{
\left\{\begin{matrix}
x^{2}+1=2y \\
y^{2}+1=2z \\
z^{2}+1=2x
\end{matrix}\right.
\\
\left\{\begin{matrix}
x^{2}=2y \\
y^{2}=2z \\
z^{2}+3=2x
\end{matrix}\right.}\)


Z pierwszego, dodając stronami otrzymujemy trójkę \(\displaystyle{ (x,y,z)=(1,1,1)}\) , która spełnia układ równań.
Z drugiego, dodając stronami otrzymujemy tą samą trójkę, nie która spełnia układu równań.

Jaki jest powód? Kiedy można dodawać równości stronami?
Zagadnienie z książki Witolda Bednarka.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: paradoks dodawania równań stronami

Post autor: a4karo »

Ale gdzie tu paradoks?
MateuszWojnarowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 wrz 2022, o 10:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: paradoks dodawania równań stronami

Post autor: MateuszWojnarowski »

Kiedy możemy dodawać równania stronami, tak aby były równoważne?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 728
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 245 razy

Re: paradoks dodawania równań stronami

Post autor: JHN »

Co powiesz o sytuacji:
\(+\underline{\begin{cases}x=2\\ x=4\end{cases}}\\ 2x=6\)

Pozdrawiam
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 41
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 43 razy

Re: paradoks dodawania równań stronami

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Na ogół po dodaniu równań nie otrzymasz równania równoważnego. Jeśli w ogólności chcesz otrzymać równoważny układ równań, to możesz na przykład układ
\(\displaystyle{ \begin{cases}L_1=P_1\\L_2=P_2\\L_3=P_3\end{cases}}\)
zamienić na
\(\displaystyle{ \begin{cases}L_1+L_2+L_3=P_1+P_2+P_3\\L_2=P_2\\L_3=P_3\end{cases}}\)
Wtedy drugi układ wynika z pierwszego poprzez dodanie stronami, a pierwszy z drugiego poprzez odjęcie stronami. Są więc równoważne.
ODPOWIEDZ