Zadanie polega uzasadnieniu równości korzystając z definicji Heinego granicy jednostronnej funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{+} }\arctg \frac{ 1^{2pt} }{x} = \frac{ \pi}{2} }\)
nie wiem co znaczy tę "pt"
Granica funkcji arctg - nie rozumiem zapisu
-
Isdre
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 28 gru 2021, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 10 razy
Granica funkcji arctg - nie rozumiem zapisu
Ostatnio zmieniony 24 sie 2022, o 18:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Granica funkcji arctg - nie rozumiem zapisu
A może pokazałbyś źródło tego zadania? To wygląda na jakąś pomyłkę TeXowania.
JK
JK
-
Isdre
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 28 gru 2021, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 10 razy
Re: Granica funkcji arctg - nie rozumiem zapisu
Dobrze
- Załączniki
-
- Zadanie
- Zadanie.PNG (3.66 KiB) Przejrzano 634 razy
-
- Okładka książki
- okładka.PNG (339.6 KiB) Przejrzano 634 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Granica funkcji arctg - nie rozumiem zapisu
To błąd redakcyjny (korektor był na urlopie albo cięli koszty...), powinno być
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{+} }\arctg \frac{1}{x} = \frac{ \pi}{2}.}\)
JK
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{+} }\arctg \frac{1}{x} = \frac{ \pi}{2}.}\)
JK