Ukryta treść:
Iteracja i nierówność
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Iteracja i nierówność
Wyznacz wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f}\) o wartościach całkowitych, takie że \(\displaystyle{ f(x+y) < f(x)+ f(y)}\) oraz \(\displaystyle{ f( f(x) ) = \lfloor x \rfloor +2,}\) gdy \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2022, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
-
arek1357
Re: Iteracja i nierówność
Dziwne ale wyszło mi:
\(\displaystyle{ f(x)=\left\lfloor x \right\rfloor +1}\)
ale to z kolei nie spełnia drugiego warunku dla ujemnych...
\(\displaystyle{ f(x)=\left\lfloor x \right\rfloor +1}\)
ale to z kolei nie spełnia drugiego warunku dla ujemnych...