Jak rozpisać całkę
\(\displaystyle{ Cxe ^{-2y}| _{K(x, y)} }\), gdzie \(\displaystyle{ K=[0, 1] \times \RR _{+} }\)
Granice całkowania
-
Karka20
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 24 lis 2021, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 8 razy
Granice całkowania
Ostatnio zmieniony 7 sie 2022, o 20:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Granice całkowania
Może tak:
\(\displaystyle{
\int_{0}^{1} \left( \int_{0}^{ \infty } Cxe^{-2y} dy\right) dx=C \int_{0}^{1} x dx \int_{0}^{ \infty } e^{-2y} dy=C \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} = \frac{C}{4} }\)
\(\displaystyle{
\int_{0}^{1} \left( \int_{0}^{ \infty } Cxe^{-2y} dy\right) dx=C \int_{0}^{1} x dx \int_{0}^{ \infty } e^{-2y} dy=C \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} = \frac{C}{4} }\)