Czy przy tych warunkach funkcja f nie może mieć nieskończonej granicy w 0?

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Czy przy tych warunkach funkcja f nie może mieć nieskończonej granicy w 0?

Post autor: cmnstrnbnn »

Mamy funkcję f ciągłą dla \(\displaystyle{ \left[ 0, 1\right] }\). Wiemy też, że ma ona skończoną pochodną dla \(\displaystyle{ \left(0, 1 \right] }\). Czy wtedy funkcja f nie może mieć nieskończonej pochodnej w 0?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Czy przy tych warunkach funkcja f nie może mieć nieskończonej granicy w 0?

Post autor: a4karo »

`\sqrt x`
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Czy przy tych warunkach funkcja f nie może mieć nieskończonej granicy w 0?

Post autor: cmnstrnbnn »

Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ