Witam!
Na początku wspomnę że nie wiedziałem w którym dziale pisać... ostatecznie piszę tu .
Otóż od jakiegoś czasu mam problem z rozwiązywaniem równań typu:
1=2x-x^2
1000=10x-x^2
Heh, nie mam pojęcia jak takie coś rozwiązać więc proszę Was o pomoc.
Problem z pewnym równaniem.
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Problem z pewnym równaniem.
Oj widzę, że bardzo Ci się przyda ten temat: http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3085
\(\displaystyle{ 1=2x-x^2 \\ x^2-2x+1=0 \\ x^2-x-x+1=0 \\ x(x-1)-(x-1)=0 \\ (x-1)(x-1)=0 \\ (x-1)^2=0 \\ x=1 \\ \\ 1000=10x-x^2 \\ x^2-10x+1000=0 \\ \Delta=100-4000=-3900}\)
\(\displaystyle{ 1=2x-x^2 \\ x^2-2x+1=0 \\ x^2-x-x+1=0 \\ x(x-1)-(x-1)=0 \\ (x-1)(x-1)=0 \\ (x-1)^2=0 \\ x=1 \\ \\ 1000=10x-x^2 \\ x^2-10x+1000=0 \\ \Delta=100-4000=-3900}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sin city
- Podziękował: 1 raz
Problem z pewnym równaniem.
Dzięki za bardzo szybką odpowiedź.
PS. te drugie równanie było tak dla przykładu.
PS. te drugie równanie było tak dla przykładu.