KAR + KRA = RAK

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
zbior_zadan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2022, o 03:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 1

KAR + KRA = RAK

Post autor: zbior_zadan »

Dzień dobry.

Prośba o wyjaśnienie oraz przedstawienie toku rozumowania dla następującego rebusu : KAR + KRA = RAK
Oczywiście odpowiedź można odnaleźć w necie ale bez wytłumaczenia...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: KAR + KRA = RAK

Post autor: a4karo »

Czy może być \(\displaystyle{ R=0}\)? Pomyśl co wynika z faktu, że w środkowej kolumnie jest \(\displaystyle{ A+R+\{0,1\}=10+A}\) (to \(\displaystyle{ \{0,1\}}\) to ewentualne przeniesienie z trzeciej kolumny).
zbior_zadan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2022, o 03:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 1

Re: KAR + KRA = RAK

Post autor: zbior_zadan »

Z pewnością \(\displaystyle{ R \neq 0}\).
Dodatkowo, \(\displaystyle{ K \neq 0}\) oraz jednocześnie \(\displaystyle{ K < 5}\)
Jeżeli z trzeciej kolumny mamy przeniesienie do drugiej, to będziemy mieli również przeniesienie z drugiej do pierwszej ponieważ w obu wystąpi ta sama para cyfr ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: KAR + KRA = RAK

Post autor: a4karo »

Wymyśl coś więcej na temat R
zbior_zadan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2022, o 03:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 1

Re: KAR + KRA = RAK

Post autor: zbior_zadan »

Metodą brute-force ustaliłem, że K = 4. Wówczas w pierwszej kolumnie 4 + 4 = 8 ( a z przeniesieniem 9, czyli R = 9 ).
Jednak chodzi mi o to żeby to zrozumieć od początku krok po kroku ( tak jak np. przy sudoku ) a nie analizować każdy przypadek lub stosować tzw. educated guess.
Gdybym potrafił to sam wymyślić to nie zadawałbym tutaj pytań.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: KAR + KRA = RAK

Post autor: a4karo »

Napisałem Ci równanie jakie spełniają A i R. Rozwiąż je
ODPOWIEDZ