Mam problem z zapisaniem liczby zespolonej \(\displaystyle{ z = -16 + 12i}\) w postaci trygonometrycznej. Wyliczyłem \(\displaystyle{ |z| = 20}\). Z tego wynika, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \alpha = \frac{-16}{20} \\ \sin \alpha = \frac{12}{20} \end{cases} }\)
W tym przypadku nie da się "łatwo" skorzystać z metody tabel i ćwiartek. W jaki sposób należy więc podejść do tego zadania?
Przekształcanie do postaci trygonometrycznej
Przekształcanie do postaci trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 24 cze 2022, o 17:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.

