Oblicz sumę szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{c_{n}}{n} }\), gdzie \(\displaystyle{ c_{n}=\begin{cases} 3 &\text{dla } n=4k+1, k\in\mathbb{N} \\-1 &\text{dla pozostałych n} \end{cases}}\)
Oblicz sumę szeregu
- cmnstrnbnn
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Oblicz sumę szeregu
Wsk.
Pogrupuj wyrazy po cztery i oblicz sumę każdej z czwórek
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Zero gwarancji że to coś da, ale tak bym zaczął
Pogrupuj wyrazy po cztery i oblicz sumę każdej z czwórek
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Zero gwarancji że to coś da, ale tak bym zaczął
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
- cmnstrnbnn
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Oblicz sumę szeregu
Powstanie nam \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty} \Bigl(\frac{3}{4k+1} - \frac{1}{4k+2} - \frac{1}{4k+3} - \frac{1}{4k+4} \Bigr)= \sum_{k=1}^{\infty}\Bigl(\frac{1}{4k+1} - \frac{1}{4k+2}\Bigr) + \sum_{k=1}^{\infty} \Bigl(\frac{1}{4k+1} - \frac{1}{4k+3}\Bigr) + \sum_{k=1}^{\infty} \Bigl(\frac{1}{4k+1} - \frac{1}{4k+4}\Bigr) = }\).
\(\displaystyle{ = \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{(4k+1)(4k+2)} +2 \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{(4k+1)(4k+3)} + 3\sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{(4k+1)(4k+4)}}\)
Dalej może spróbować taki myk, że to co nam wyszło \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}(x^{4})^{k} = \frac{1}{1-x^{4}}}\) i całkując obustronnie wyjdzie \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty} \frac{x^{4k+1}}{4k+1} = \frac{1}{4} \Bigl(-\ln(1-x) + \ln(1+x) + 2 \arctan(x) \Bigr) }\),
A jak scałkuję drugi raz to wyjdzie
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty} \frac{x^{4k+2}}{(4k+1)(4k+2)} = \frac{1}{4} \Bigl(-\ln(x^{2}+1) - (1-x) \ln(1-x) + x\ln(x+1) + 2x\arctan(x) \Bigr) }\)
I teraz jak zrobię granice do 1 to mi wyjdzie jeden ze składników szukanej sumy?
Dodano po 38 minutach 32 sekundach:
Jeszcze dopytam, bo w swojej próbie rozwiązania tego zadania zacząłem sobie całkować bezrefleksyjnie. Jakie warunki muszą zajść, aby faktycznie takie postępowanie było poprawne w sensie matematycznym? Czy wystarczy zwykła ciągłość składników tej sumy, czy coś jeszcze musi być tutaj dodane? Czy takie same warunki będą konieczne dla różniczkowania, a nie całkowania?
\(\displaystyle{ = \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{(4k+1)(4k+2)} +2 \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{(4k+1)(4k+3)} + 3\sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{(4k+1)(4k+4)}}\)
Dalej może spróbować taki myk, że to co nam wyszło \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}(x^{4})^{k} = \frac{1}{1-x^{4}}}\) i całkując obustronnie wyjdzie \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty} \frac{x^{4k+1}}{4k+1} = \frac{1}{4} \Bigl(-\ln(1-x) + \ln(1+x) + 2 \arctan(x) \Bigr) }\),
A jak scałkuję drugi raz to wyjdzie
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty} \frac{x^{4k+2}}{(4k+1)(4k+2)} = \frac{1}{4} \Bigl(-\ln(x^{2}+1) - (1-x) \ln(1-x) + x\ln(x+1) + 2x\arctan(x) \Bigr) }\)
I teraz jak zrobię granice do 1 to mi wyjdzie jeden ze składników szukanej sumy?
Dodano po 38 minutach 32 sekundach:
Jeszcze dopytam, bo w swojej próbie rozwiązania tego zadania zacząłem sobie całkować bezrefleksyjnie. Jakie warunki muszą zajść, aby faktycznie takie postępowanie było poprawne w sensie matematycznym? Czy wystarczy zwykła ciągłość składników tej sumy, czy coś jeszcze musi być tutaj dodane? Czy takie same warunki będą konieczne dla różniczkowania, a nie całkowania?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Oblicz sumę szeregu
Wewnątrz przedziału zbieżności można całkować wyraz po wyrazie. Tu masz kłopot przy `x\to 1 ` no logarytm dąży do nieskończoności
- cmnstrnbnn
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Oblicz sumę szeregu
Tak, ale jest on pomnożony przez (1-x) co powoduje, że to łącznie zbiega do ładnej liczby (czyli zera)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Oblicz sumę szeregu
Wskazówka: skorzystaj z równości
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^{n+1}}{n} = \ln 2 \\[1ex]
\sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^n}{2n+1} = \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^{n+1}}{n} = \ln 2 \\[1ex]
\sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^n}{2n+1} = \frac{\pi}{4}}\)