Ciąg zbieżny
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Ciąg zbieżny
Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego ciąg o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ \frac{(-1)^{n}}{n}}\) jest zbieżny? Ja nie rozumiem.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Ciąg zbieżny
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^n}{n}=-1+ \sum_{k=1}^{ \infty } ( \frac{1}{2k}+ \frac{-1}{2k+1} )= -1+\sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{2k(2k+1)} < -1+ \frac{1}{4} \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^2} }\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Ciąg zbieżny
Oczywiście kerajs tu troszeczkę zażartował, bo przecież
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty (-1)^n=-1+\sum_{k=2}^\infty ((-1)^k+(-1)^{k+1})=-1+\sum_{k=1}^\infty 0=-1}\)
Ale na podstawie jego sugestii pewnie potrafisz napisać poprawny dowód.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty (-1)^n=-1+\sum_{k=2}^\infty ((-1)^k+(-1)^{k+1})=-1+\sum_{k=1}^\infty 0=-1}\)
Ale na podstawie jego sugestii pewnie potrafisz napisać poprawny dowód.