Zad.
Funkcja kwadratowa f jest określana wzorem f(x)=a\(\displaystyle{ x^{2}}\) + bx + 1, x e R
a) wyznacz wzór funkcji jeśli f(-1) = -3 i f(4) = -3
b) dla wyznaczonych a i b, wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale
c) dla wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność f(x)>1
Poproszę o pomoc do podpunktu a) z resztąsobie poradze, jak będę miał a)
Funkcja kwadratowa f jest określana wzorem
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Funkcja kwadratowa f jest określana wzorem
a) \(\displaystyle{ f(-1)=a-b+1\\
f(4)=16a+4b+1\\
\begin{cases} a-b+1=-3\\16a+4b+1=-3\end{cases}\\
\begin{cases} a-b=-4\\16a+4b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} 4a-4b=-16\\16a+4b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} -12a=-12\\a-b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} a=1\\1-b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} a=1\\b=-5\end{cases}\\}\)
f(4)=16a+4b+1\\
\begin{cases} a-b+1=-3\\16a+4b+1=-3\end{cases}\\
\begin{cases} a-b=-4\\16a+4b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} 4a-4b=-16\\16a+4b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} -12a=-12\\a-b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} a=1\\1-b=-4\end{cases}\\
\begin{cases} a=1\\b=-5\end{cases}\\}\)