zadanie z logiki
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
zadanie z logiki
\(\displaystyle{ (p q) (\neg p q)}\)
Upraszczam drugi nawias:
\(\displaystyle{ (\neg p q) (p q)}\)
stąd:
\(\displaystyle{ \Rightarrow \ (p q) (p q)}\)
Ponownie upraszczam drugi nawias:
\(\displaystyle{ \neg (p q) (\neg p q)}\)
i odstajemy:
\(\displaystyle{ \Rightarrow (p q) (\neg p q) \\
p = q}\)
Upraszczam drugi nawias:
\(\displaystyle{ (\neg p q) (p q)}\)
stąd:
\(\displaystyle{ \Rightarrow \ (p q) (p q)}\)
Ponownie upraszczam drugi nawias:
\(\displaystyle{ \neg (p q) (\neg p q)}\)
i odstajemy:
\(\displaystyle{ \Rightarrow (p q) (\neg p q) \\
p = q}\)
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
zadanie z logiki
Raczej \(\displaystyle{ p\iff q}\). Poza tym powinniśmy zaznaczać kolejne kroki tego poprawnego rozumowania nie tak: \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) tylko tak: \(\displaystyle{ \iff}\), bo przechodzimy przecież przez zdania równoważne.scyth pisze:\(\displaystyle{ \Rightarrow p = q}\)
JK