wartość bezwzględna do kwadratu

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: major37 »

Proszę o pomoc
Jeżeli \(\displaystyle{ |a-b|=5}\), to
\(\displaystyle{ |a-b|^{2}=a^{2}-2|ab|+b^{2}=25}\). Czy dobrze podniosłem równanie do kwadratu ?
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: kinia7 »

Nie.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: major37 »

A dlaczego ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: piasek101 »

Weź \(\displaystyle{ a=-1}\) oraz \(\displaystyle{ b=4}\).

Ogólnie \(\displaystyle{ |x|^2=(x)^2}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: Jan Kraszewski »

Natomiast \(\displaystyle{ \left( |a|-|b|\right) ^{2}=a^{2}-2|ab|+b^{2}.}\)

JK
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: major37 »

Rozumiem post Pana Jana Kraszewskiego, ale to proszę mi rozpisać jak mam podnieść moje równanie stronami do kwadratu ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: a4karo »

Wsk `|a-b|^2=(a-b)^2`
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: a4karo »

Elayne pisze: 4 cze 2022, o 21:52 Najpierw w nawiasie. Skorzystanie z nierówności trójkąta i faktu, że \(\displaystyle{ |-a|=|a|}\).
\(\displaystyle{ |a-b|=|a+(-b)| \le |a|+|-b|=|a|+|b|}\)

\(\displaystyle{ |a-b|^2 = (|a|+|b|)^2 = |a|^2+2|a||b|+|b|^2}\)
?????
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: Elayne »

Sorry. palnąłem bzdurę.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1632
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: major37 »

Rozumiem już wskazówkę a4karo. Dziękuję wszystkim za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: wartość bezwzględna do kwadratu

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze: 3 cze 2022, o 21:53
Ogólnie \(\displaystyle{ |x|^2=(x)^2}\).
Szkoda, że nie zauważyłeś mojej.
ODPOWIEDZ