kulki w pudełku

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
maciek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 99

kulki w pudełku

Post autor: maciek222 »

Cześć,
Jak rozwiązać to zadanie, może ktoś napisać krok po kroku

Liczba sposobów jakimi można rozmieścić 8 ponumerowanych kul w 7 identycznych pudełkach tak, aby żadne pudełko nie pozostało puste jest równa.

Ja myślałem tak: pierwsza kula ma 7 możliwości, druga 6, trzecia 5, czwarta 4, ... siódma 1, więc to daje 7+6+5+4+3+2+1=28. Tylko co zrobić z tą 8 kulą.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: a4karo »

Wsk. Skoro pudełka nie są rozróżnialne, to jest tylko jeden sposób, żeby odróżnić dwa układy: trzeba się przyjrzeć jakie kule są w pudełku z dwiema kulami.
maciek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 99

Re: kulki w pudełku

Post autor: maciek222 »

tzn, że ostatnią 8 kulę można ułożyć na 7 sposobów co razem daje 28+7=35 sposobów. Mógłby ktoś napisać mi jakie jest rozumowanie w tym zadaniu?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: a4karo »

Przeczytaj uważnie wskazówkę. Z niej nie wynika to, co napisałeś
maciek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 99

Re: kulki w pudełku

Post autor: maciek222 »

w pudełku z dwiema kulami mogą być dowolne dwie z ośmiu kul ale nie wiem co z tym zrobić dalej
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36054
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: Jan Kraszewski »

maciek222 pisze: 1 cze 2022, o 18:15 w pudełku z dwiema kulami mogą być dowolne dwie z ośmiu kul ale nie wiem co z tym zrobić dalej
Zrozumieć, że
a4karo pisze: 31 maja 2022, o 23:08jest tylko jeden sposób, żeby odróżnić dwa układy: trzeba się przyjrzeć jakie kule są w pudełku z dwiema kulami.
bo z policzeniem nie powinno być problemów.

JK
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: vpprof »

maciek222 pisze: 31 maja 2022, o 18:27 Cześć,
Jak rozwiązać to zadanie, może ktoś napisać krok po kroku

Liczba sposobów jakimi można rozmieścić 8 ponumerowanych kul w 7 identycznych pudełkach tak, aby żadne pudełko nie pozostało puste jest równa.

Ja myślałem tak: pierwsza kula ma 7 możliwości
Rozpisz proszę te 7 możliwości.
maciek222 pisze: 31 maja 2022, o 18:27, druga 6, trzecia 5, czwarta 4, ... siódma 1, więc to daje 7+6+5+4+3+2+1=28.
Skąd tu plusy? Specjalnie dla ciebie Maciek prostsze zadanie: mam dwie zupy: {pomidorowa, ogórkowa} oraz trzy drugie dania: {schabowy, pierogi, mielone}. Ile dwudaniowych zestawów obiadowych mogę ułożyć?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: a4karo »

Uwaga jest jak najbardziej słuszna, ale ta metoda nie prowadzi do rozwiązania zadania.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: janusz47 »

Mamy osiem rozróżnialnych (ponumerowanych) kul \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6,7,8. }\)

Umieszczamy te kule losowo w siedmiu nierozróżnialnych (nie ponumerowanych) pudełkach \(\displaystyle{ | \ \ | \ \ | \ \ | \ \ | \ \ | \ \ | \ \ | }\).

Żeby, żadne pudełko nie zostało puste to w jednym pudełku (z tych siedmiu pudełek) muszą się znaleźć dwie kule, a w pozostałych pudełkach jedna kula.

Te dwie kule wybieramy z ośmiu kul na \(\displaystyle{ s \ \ ...}\) sposobów. Ile jest tych sposobów ?

Pozostało nam sześć kulek, które umieszczamy po jednej w pozostałych sześciu pudełkach na \(\displaystyle{ j \ \ ... }\) możliwości. Ile jest tych

możliwości ?

Liczba wszystkich rozmieszczeń \(\displaystyle{ S }\) osiem ponumerowanych kul w siedmiu identycznych (nierozróżnialnych) pudełkach jest

więc równa:

\(\displaystyle{ S = s\cdot j. }\)
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: vpprof »

a4karo pisze: 2 cze 2022, o 10:56 Uwaga jest jak najbardziej słuszna, ale ta metoda nie prowadzi do rozwiązania zadania.
Ja nie powiedziałem, że to metoda rozwiązania zadania. Chcę koledze przy okazji pokazać różnicę między regułą dodawania a mnożenia.
maciek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2022, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 99

Re: kulki w pudełku

Post autor: maciek222 »

Te dwie kule wybieramy z ośmiu kul na s ... sposobów. Ile jest tych sposobów ?
To będzie \(\displaystyle{ {8 \choose 2} }\) sposobów
Pozostało nam sześć kulek, które umieszczamy po jednej w pozostałych sześciu pudełkach na j ... możliwości. Ile jest tych

możliwości ?
Tu będzie tylko jedna możliwość

Razem będzie 28 możliwości, czy tak?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: kulki w pudełku

Post autor: janusz47 »

Tak.

\(\displaystyle{ S = s\cdot j = {8\choose 2}\cdot {6\choose 6} = \frac{8\cdot 7}{1\cdot 2} \cdot 1 = \frac{56}{2}= 28.}\)
ODPOWIEDZ