Podzielność

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Podzielność

Post autor: dinx »

Dzieląc liczbę 5031 przez pewną liczbę trzycyfrową o sumie cyfr równej 18, otrzymujemy w wyniku liczbę całkowitą. Wyznacz wynik dzielenia.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Podzielność

Post autor: Janusz Tracz »

Dzielniki \(\displaystyle{ 5031}\) to
\(\displaystyle{ 1 , 3 , 9 , 13 , 39 , 43 , 117 ,129 , {\red{387}} , 559 , 1677 , 5031. }\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Podzielność

Post autor: mol_ksiazkowy »

inaczej \(\displaystyle{ \frac{5031}{9m}= \frac{13\cdot 43}{m}}\) itd.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2022, o 23:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ