Problem z latexem

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Problem z latexem

Post autor: max123321 »

Mam taki problem: Jak tu na forum używam symbolu sumy w ten sposób \(\displaystyle{ \sum_{k=n+1}^{\infty} }\), to to się wyświetla tak jak powinno, w sensie to wyrażenie \(\displaystyle{ k=n+1}\) jest pod znakiem sumy, a \(\displaystyle{ \infty}\) jest nad znakiem sumy. Natomiast jak piszę artykuł w latexie na overleaf.com, to jak wpisuję ten sam kod to wyrażenie \(\displaystyle{ k=n+1 }\) i \(\displaystyle{ \infty}\) jest obok znaku sumy, to znaczy na prawo od znaku sumy, a ja chcę żeby się wyświetlało tak jak tu na forum, odpowiednio nad i pod znakiem sumy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo kod latex jest jeden. Może powinienem dołączyć jakiś pakiet? Czy ktoś może wie jak to rozwiązać?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Problem z latexem

Post autor: a4karo »

Zapisz ten kod w formacie utf-8 i skompiluj.

Kod: Zaznacz cały

\documentclass{article}
\usepackage{polski}
\begin{document}

Porównaj te trzy akapity:


W tekście składającym się z wielu linii granice sumowania umieszczane sa na prawo od znaku sumy dla redukcji odstępów między liniami.
Linia z sumą $\sum_{i=1}^n i=\frac{n(n+1)}{2}$, wygląda dużo lepiej gdy granice są umieszczone z prawej strony,
niż linia w której sztucznie wymusiłem umieszczenie granic pod i nad symbolem sumy.
\vspace{1cm}

W tekście składającym się z wielu linii granice sumowania umieszczane sa na prawo od znaku sumy dla redukcji odstępów między liniami.
Linia z sumą $\displaystyle{\sum_{i=1}^n i=\frac{n(n+1)}{2}}$, wygląda dużo lepiej gdy granice są umieszczone z prawej strony, 
niż linia w której sztucznie wymusiłem umieszczenie granic pod i nad symbolem sumy.
\vspace{1cm}

W tekście składającym się z wielu linii granice sumowania umieszczane sa na prawo od znaku sumy dla redukcji odstępów między liniami.
Linia z sumą $\sum\limits_{i=1}^n i=\frac{n(n+1)}{2}$, wygląda dużo lepiej gdy granice są umieszczone z prawej strony,
niż linia w której sztucznie wymusiłem umieszczenie granic pod i nad symbolem sumy.
\vspace{1cm}

W pierwszym akapicie \LaTeX używa domyślnego stylu \textit{textstyle}. 

W drugim akapicie wymusiłem zmianę stylu na \textit{displaystyle}, który używany jest dla wyróżnienia wyrażeń matematycznych (na forum komenda [latex]...[/latex] \textit{de facto} dodaje komende właczenia \textit{displaystyle}). Odstępy między liniami są fatalne, nie sądzisz?

W trzecim wymusiłem umieszczenie granic sumowania poleceniem \textit{limits}. Jest trochę lepiej niż w drugim, ale nadal słąbo.



Inaczej jest, jeżeli zdecydujesz się na ``wyświetlenie'' wzoru:

Jeżeli wzór jest istotny, to lepiej umieścić go w odpowiednim środowisku, tak jak tu $$\sum_{i=1}^n i=\frac{n(n+1)}{2},$$ i wtedy \LaTeX sam zadba o to, żeby był należycie czytelny.


\end{document}
ODPOWIEDZ