Proste dzielenie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11621
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3173 razy
Pomógł: 754 razy

Proste dzielenie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dla jakich \(\displaystyle{ a, b}\) (liczby całkowite) \(\displaystyle{ \frac{a^2b}{a+b} }\) jest liczbą pierwszą ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Proste dzielenie

Post autor: kerajs »

Zakładam, że istnieje liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) taka że \(\displaystyle{ \frac{a^2b}{a+b} =p }\) więc \(\displaystyle{ b= \frac{ap}{a^2-p} }\)

1. zał: \(\displaystyle{ a^2-p=1}\)
Przy powyższym założeniu \(\displaystyle{ p=(a-1)(a+1)}\). Aby p była liczbą pierwszą to wartość bezwzględna jednego z czynników musi wynosić \(\displaystyle{ 1}\). Z czterech możliwości dwa dają pozytywne wyniki:
\(\displaystyle{ a=2 \ \ \Rightarrow \ \ p=3 \ \ \Rightarrow \ \ b=6 \\
a=-2 \ \ \Rightarrow \ \ p=3 \ \ \Rightarrow \ \ b=-6}\)


2. zał: \(\displaystyle{ a^2-p=-1}\)
Przy powyższym założeniu \(\displaystyle{ p=a^2+1 \ \ \wedge \ \ b=-a(a^2+1)}\).
Takich liczb jest nieskończenie wiele. Przykładowe:
\(\displaystyle{ a= \pm 1 \ \ \Rightarrow \ \ p=2 \ \ \Rightarrow \ \ b= \mp 2 \\
a= \pm 2 \ \ \Rightarrow \ \ p=5 \ \ \Rightarrow \ \ b= \mp 10 \\
a= \pm 4 \ \ \Rightarrow \ \ p=17 \ \ \Rightarrow \ \ b= \mp 68 \\
a= \pm 6 \ \ \Rightarrow \ \ p=37 \ \ \Rightarrow \ \ b= \mp 222 \\
a= \pm 10 \ \ \Rightarrow \ \ p=101 \ \ \Rightarrow \ \ b= \mp 1010 \\
...}\)


3. zał: \(\displaystyle{ a^2-p=\ZZ \setminus \left\{ -1,0,1\right\} }\)
Tu jedyną szansą na skrócenie ułamka jest podzielność \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ p}\), czyli \(\displaystyle{ a=kp}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \ZZ \setminus \left\{ 0\right\}}\), a wtedy \(\displaystyle{ b= \frac{kp}{k^2p-1} }\)
a) dla \(\displaystyle{ k=1}\) mam \(\displaystyle{ b= \frac{p}{p-1}}\) co daje jedno rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=2 \ \ \Rightarrow \ \ p=2 \ \ \Rightarrow \ \ b=2 }\)
b) dla \(\displaystyle{ k=-1}\) mam \(\displaystyle{ b= \frac{-p}{p-1}}\) co daje jedno rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=-2 \ \ \Rightarrow \ \ p=2 \ \ \Rightarrow \ \ b=-2 }\)
c) dla \(\displaystyle{ k \in \ZZ \setminus \left\{ -1,0,1\right\}}\) liczba \(\displaystyle{ b= \frac{kp}{k^2p-1}}\) nie jest całkowitą, czyli brak kolejnych rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, o 11:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ