równanie z prametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
równanie z prametrem
dla jakich wartosci parametru m jeden z pierwiastkow rownania \(\displaystyle{ x^2-mx-24=0}\) jest 3 razy wiekszy od jednego z ppierwiastkow rowqniania \(\displaystyle{ x^2-3x+m=0}\)
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
równanie z prametrem
Najpierw trzeba policzyć deltę w obu równaniach, następnie trzeba niestety rozważyć 4 przypadki. Niech a, b to pierwiastki równania pierwszego oraz c, d to pierwiastki równania drugiego. Rozważ:
1) a=3c
2) a=3d
3) b=3c
4) b=3d
Pamiętaj o wcześniej wyliczonej delcie.
1) a=3c
2) a=3d
3) b=3c
4) b=3d
Pamiętaj o wcześniej wyliczonej delcie.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2007, o 16:41 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
równanie z prametrem
\(\displaystyle{ a=\frac{m-\sqrt{m^2+96}}{2} \\ c=\frac{3-\sqrt{9-4m}}{2} \\ a=3c \\ \frac{m-\sqrt{m^2+96}}{2}=3\frac{3-\sqrt{9-4m}}{2} \\ \ldots}\)
Wymnażasz i sprawdzasz , czy dla otrzymanych rozwiązań delta dla obu równań kwadratowych jest nie mniejsza niż zero. Pozostałe robisz analogicznie, wiem, że to pracochłonne, ale nie widzę innego sposobu na rozwiązanie tego zadania.
OK, poprawiłem
Wymnażasz i sprawdzasz , czy dla otrzymanych rozwiązań delta dla obu równań kwadratowych jest nie mniejsza niż zero. Pozostałe robisz analogicznie, wiem, że to pracochłonne, ale nie widzę innego sposobu na rozwiązanie tego zadania.
OK, poprawiłem