Prawo składności Skladu i zach masy - zad
Prawo składności Skladu i zach masy - zad
Witam Prosze o pomoc w 2 zadaniach z góry dziekuje:
Ile g siarki potrzeba do otrzymania 100g siarczku glinu ( \(\displaystyle{ Al_{2}}\)\(\displaystyle{ O_{3}}\) )
z glinu i siarki ?
ile gramów wodorotlenku sodu (NaOH) potrzeba do zobojetnienia 12g kwasu fosworowego (V)
- \(\displaystyle{ H_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\)
3NAOH + \(\displaystyle{ H_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\) -> \(\displaystyle{ Na_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\) + 3\(\displaystyle{ H_{2}}\)O
Ile g siarki potrzeba do otrzymania 100g siarczku glinu ( \(\displaystyle{ Al_{2}}\)\(\displaystyle{ O_{3}}\) )
z glinu i siarki ?
ile gramów wodorotlenku sodu (NaOH) potrzeba do zobojetnienia 12g kwasu fosworowego (V)
- \(\displaystyle{ H_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\)
3NAOH + \(\displaystyle{ H_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\) -> \(\displaystyle{ Na_{3}}\)\(\displaystyle{ PO_{4}}\) + 3\(\displaystyle{ H_{2}}\)O
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Prawo składności Skladu i zach masy - zad
1)
Siarczku czy tlenku??
2)
3 mole NaOH- 1 mol H3PO4
Czyli:
\(\displaystyle{ 120 g\, NaOH-98g\, H_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ x- 12g \, H_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ x=14,67g}\)
Siarczku czy tlenku??
2)
3 mole NaOH- 1 mol H3PO4
Czyli:
\(\displaystyle{ 120 g\, NaOH-98g\, H_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ x- 12g \, H_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ x=14,67g}\)
Prawo składności Skladu i zach masy - zad
siarczku.
a te 2 zadanie jest razem z tym 3 tzn nie ma tego 3 jest 2 ta reakcja była do 2 dołaczona
a te 2 zadanie jest razem z tym 3 tzn nie ma tego 3 jest 2 ta reakcja była do 2 dołaczona
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, o 17:47 przez sunman, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Prawo składności Skladu i zach masy - zad
No to w nawiasie na pewno nie jest siarczkiem...
\(\displaystyle{ 2Al+3S->Al_{2}S_{3}}\)
3 mole siarki-1 mol siarczku
Czyli:
\(\displaystyle{ 96 g siarki \,- \, 150g siarczku}\)
\(\displaystyle{ x g siarki \,- \, 100g siarczku}\)
\(\displaystyle{ x=64g}\)
sunman, możesz pisać po polsku?
\(\displaystyle{ 2Al+3S->Al_{2}S_{3}}\)
3 mole siarki-1 mol siarczku
Czyli:
\(\displaystyle{ 96 g siarki \,- \, 150g siarczku}\)
\(\displaystyle{ x g siarki \,- \, 100g siarczku}\)
\(\displaystyle{ x=64g}\)
sunman, możesz pisać po polsku?
Prawo składności Skladu i zach masy - zad
ja mam z tyłu winiki i źle wyszlo miało wyjśc w tmy co jest 1 to miało być 14,7g a w 2 to 88,9g i 62dm i nadal nie mam rozwiazania prosze odpiszcie szybko