monotoniczność ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
monotoniczność ciągu
Zbadaj monotoniczność ciągu \(\displaystyle{ b_n=\frac{1}{a^{2}_{n}+2}}\) gdy ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest ciągiem malejącym.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
monotoniczność ciągu
Z monotoniczności danego ciagu mamy
\(\displaystyle{ a^{2}_{n+1}\frac{a^{2}_{n}+2}{a^{2}_{n}+2}=1}\)
czyli ciag bn jest rosnący
\(\displaystyle{ a^{2}_{n+1}\frac{a^{2}_{n}+2}{a^{2}_{n}+2}=1}\)
czyli ciag bn jest rosnący
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
monotoniczność ciągu
\(\displaystyle{ \frac{b_{n+1}}{b_n}>1}\)
to jest równe
\(\displaystyle{ b_{n+1}>{b_n}}\)
to jest równe
\(\displaystyle{ b_{n+1}>{b_n}}\)