Potrzebuje pomocy z takim zadankiem
Na płaszczyżnie \(\displaystyle{ OX_{1}X_{2}}\) wyznaczyć zbiór
\(\displaystyle{ { X: x\in R^{2} x= ft[\begin{array}{ccc}1\\3\end{array}\right] + \beta ft[\begin{array}{ccc}4\\-2\end{array}\right] ,\beta R }}\)
przynajmniej mnie naprowadzcie..jak sie do tego zabrać
wektory na płaszczyźnie
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
wektory na płaszczyźnie
Zauważ, że podane dwa wektory są liniowo niezależne i tworzą bazę, zatem dla każdego x znajdziesz parametry takie, że będzie spełnione podane przez Ciebie równanie. Konkretnie:
\(\displaystyle{ x=[x,y]\\
=\frac{x+2y}{7}, \ \beta=\frac{3x-y}{14}}\)
\(\displaystyle{ x=[x,y]\\
=\frac{x+2y}{7}, \ \beta=\frac{3x-y}{14}}\)