Różniczka zupełna, niepewność

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
qurtwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2022, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Różniczka zupełna, niepewność

Post autor: qurtwe »

Dzień Dobry,
potrzebuję pomocy z obliczeniem \(\displaystyle{ \frac{ \partial η}{ \partial r}, \frac{ \partial η}{ \partial R}, \frac{ \partial η}{ \partial t}, \frac{ \partial η}{ \partial s}}\) z polecenia 13. Niestety utknąłem na etapie wyznaczania pochodnych.
Zrzut ekranu 2022-03-17 151130.png
Zrzut ekranu 2022-03-17 151130.png (32.48 KiB) Przejrzano 1147 razy
Zrzut ekranu 2022-03-17 151154.png
Zrzut ekranu 2022-03-17 151154.png (39.65 KiB) Przejrzano 1147 razy
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Różniczka zupełna, niepewność

Post autor: a4karo »

Szukasz kogoś kto Ci policzy pochodne? Użyj wolframalpha.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2022, o 17:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
qurtwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2022, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: Różniczka zupełna, niepewność

Post autor: qurtwe »

a4karo pisze: 17 mar 2022, o 17:36 Szukasz kogoś kto Ci policzy pochodne? Użyj wolframalpha.
Wpisywałem w niego to we wzorze pochodnej zostawało s'
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Różniczka zupełna, niepewność

Post autor: a4karo »

To wylicz te pochodne, napisz swój wynik i sprawdzimy czy jest ok.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Różniczka zupełna, niepewność

Post autor: korki_fizyka »

Kod: Zaznacz cały

http://docplayer.pl/19737187-Wyznaczanie-wspolczynnika-lepkosci-cieczy-z-prawa-stokesa.html

tu masz policzone
ODPOWIEDZ