Różniczkowanie wzoru

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
qurtwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2022, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Różniczkowanie wzoru

Post autor: qurtwe »

Witam, czy mógłby ktoś mi z tym pomóc? Mam problem z podpunktem 10. Głowiłem się nad tym, ale po wyliczeniu pochodnych, podstawieniu, wychodziły mi nieprawdziwe wyniki.

Na zdjęciu ucięło, aby przy 10 podpunkcie "oszacować metodą różniczkowania wzoru"
IGKBiwN.png
IGKBiwN.png (42.52 KiB) Przejrzano 1351 razy
Ostatnio zmieniony 10 mar 2022, o 14:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Teraz nie linkujemy, tylko dodajemy załączniki.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7942
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1681 razy

Re: Różniczkowanie wzoru

Post autor: janusz47 »

Zapewne chodzi o oszacowanie niepewności siły elektromotorycznej \(\displaystyle{ \Delta_{x} }\) metodą różniczki zupełnej.

\(\displaystyle{ \Delta E_{x} = E'_{x|I_{0}} \cdot |\Delta I_{0}|+E'_{x|I} \cdot |\Delta I|+ E'_{x|R_{0}} \cdot |\Delta R_{0}|+E'_{x|R} \cdot |\Delta R|}\)

\(\displaystyle{ \Delta E_{x} = \left[ \frac{I\cdot (R-R_{0})}{I_{0}-I} -\frac{I\cdot I_{0}\cdot (R-R_{0})}{(I_{0}-I)^2} \right]\cdot |\Delta I_{0}|+ \left[ \frac{I_{0}\cdot (R-R_{0})}{I_{0}-I} +\frac{I \cdot I_{0} (R-R_{0})}{(I_{0}-I)^2} \right]\cdot |\Delta I| + \left| -\frac{I_{0}\cdot I }{I-I_{0}}\right|\cdot|\Delta R_{0}|+}\)
+\(\displaystyle{ \left [\frac{I_{0}\cdot I}{I-I_{0}}\right ] \cdot |\Delta R|.}\)
qurtwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2022, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: Różniczkowanie wzoru

Post autor: qurtwe »

Dziękuję bardzo!
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Różniczkowanie wzoru

Post autor: korki_fizyka »

janusz47 pisze: 10 mar 2022, o 16:02 Zapewne chodzi o oszacowanie niepewności siły elektromotorycznej \(\displaystyle{ \Delta_{x} }\) metodą różniczki zupełnej.

\(\displaystyle{ \Delta E_{x} = E'_{x|I_{0}} \cdot |\Delta I_{0}|+E'_{x|I} \cdot |\Delta I|+ E'_{x|R_{0}} \cdot |\Delta R_{0}|+E'_{x|R} \cdot |\Delta R|}\)

\(\displaystyle{ \Delta E_{x} = \left[ \frac{I\cdot (R-R_{0})}{I_{0}-I} -\frac{I\cdot I_{0}\cdot (R-R_{0})}{(I_{0}-I)^2} \right]\cdot |\Delta I_{0}|+ \left[ \frac{I_{0}\cdot (R-R_{0})}{I_{0}-I} +\frac{I \cdot I_{0} (R-R_{0})}{(I_{0}-I)^2} \right]\cdot |\Delta I| + \left| -\frac{I_{0}\cdot I }{I-I_{0}}\right|\cdot|\Delta R_{0}|+}\)
+\(\displaystyle{ \left [\frac{I_{0}\cdot I}{I-I_{0}}\right ] \cdot |\Delta R|.}\)
Jak zwykle januszek coś wie ale nie do końca. Pochodne cząstkowe mają takie oznaczenia:\(\displaystyle{ \pfrac{E}{x}}\)
wszystkie nawiasy [..] powinny być wartościami bezwględnymi :!:
popraw sobie też trzecią pochodną \(\displaystyle{ \pfrac{E}{R_o} = -\frac{I_oI}{I_o -I}}\), bo znowu otrzymasz nieprawdziwy wynik.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7942
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1681 razy

Re: Różniczkowanie wzoru

Post autor: janusz47 »

Pan nie wie, że jedne jak i drugie oznaczenia pochodnych cząstkowych są poprawne?

Pan nie wie, że symbole które przedstawiłem na oznaczenie pochodnych cząskowych wprowadził polski matematyk, profesor Uniwersytetu Warszawskiego Ś.P. Roman Sikorski ?

Pochodna cząstkowa jest obliczona bezbłędnie, zamiast modułu wyskoczył nawias kwadratowy i to jest błąd !

Jeśli wartość pochodnej cząskowej jest dodatnia, to takie przeoczenie nie wpływa na wartośc wyniku.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Różniczkowanie wzoru

Post autor: korki_fizyka »

Taaaak takie drobne potknięcia nie wpływają na nic, a śp. Sikorski w grobie się przewraca!
ODPOWIEDZ