Dany jest trójkąt prostokątny, którego;
pole powierzchni wynosi: 1560
obwód wynosi: 208
obliczyć boki trójkąta
Boki trójkąta
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 278 razy
Re: Boki trójkąta
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ a, b}\) – przyprostokątne;
\(\displaystyle{ c}\) – przeciwprostokątna.
Pole powierzchni:
\(\displaystyle{ S = 1/2 \ ab \\
1 \ 560 = 1/2 \ ab \\
2 \times 1 \ 560 = ab}\)
Obwód:
\(\displaystyle{ a + b + c = 208}\)
Twierdzenie Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 = c^2}\)
Mamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a + b + c = 208 \\
ab = 2 \times 1 \ 560 \\
a^2 + b^2 = c^2
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a + b + c = 208 \\
a + b = 208 - c \\
a^2 + 2ab + b^2 = 208^2 - 2 \times 208 c + c^2 \\
a^2 + 4 \times 1 \ 560 + b^2 = 208^2 - 416 c + c^2 \\
4 \times 1 \ 560 = 208^2 - 416 c \\
416 c = 37 \ 024 \\
c = 89}\)
[…]
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=39, b=80, c=89; \\
a=80, b=39, c=89.}\)
\(\displaystyle{ a, b}\) – przyprostokątne;
\(\displaystyle{ c}\) – przeciwprostokątna.
Pole powierzchni:
\(\displaystyle{ S = 1/2 \ ab \\
1 \ 560 = 1/2 \ ab \\
2 \times 1 \ 560 = ab}\)
Obwód:
\(\displaystyle{ a + b + c = 208}\)
Twierdzenie Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 = c^2}\)
Mamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a + b + c = 208 \\
ab = 2 \times 1 \ 560 \\
a^2 + b^2 = c^2
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a + b + c = 208 \\
a + b = 208 - c \\
a^2 + 2ab + b^2 = 208^2 - 2 \times 208 c + c^2 \\
a^2 + 4 \times 1 \ 560 + b^2 = 208^2 - 416 c + c^2 \\
4 \times 1 \ 560 = 208^2 - 416 c \\
416 c = 37 \ 024 \\
c = 89}\)
[…]
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=39, b=80, c=89; \\
a=80, b=39, c=89.}\)
