Oblicz pochodną

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Oblicz pochodną funkcji \(\displaystyle{ f}\) w punkcie \(\displaystyle{ x=-2}\)

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \cos (3x+3)}{(x-2)^2} }\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2022, o 18:43 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: a4karo »

A konkretnie z czym masz kłopot?
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

Z całościowym rozwiązaniem zadania nie wiem jak to ugryźć nie mam solidnych podstaw w obliczaniu pochodnych. Miałem długą przerwę w nauce i nie jest to moja dziedzina.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: a4karo »

To zastanów się, czym jest wyrażenie, którego pochodną masz policzyć? Iloczynem, sumą, może ilorazem?
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

Ilorazem
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: a4karo »

Świetnie. Poszukaj wzoru na pochodną ilorazu.
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

\(\displaystyle{ \frac{(f(x)}{g(x))'} = \frac{f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g^2(x)} }\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2022, o 21:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: a4karo »

Trochę się pozajaczkowaly nawiasy, ale ok.
Czym jest `f`. Czym jest `g`?
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

f to wartość licznika, g wartość mianownika
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: a4karo »

A konkretnie wzorki możesz napisać?
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

Hmm odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo czepialski i uszczypliwy, nie dziwie się, że masa osób szybko rezygnuje z nauki tej pięknej dziedziny jaką jest matematyka, cóż nie każdy ma ten dar i podejście do "ucznia" - pozwolę siebie tak nazwać. Mój wykładowca ma podobne podejście do twojego, ewidentnie minął się z powołaniem. Dziękuje za poświęcony czas. Niestety biorę to na klatę, że tych zadań nie rozwiąże za pomocą tego forum. Pozdrawiam ciepło i życzę sukcesów zawodowych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: a4karo »

Szukasz pomocy, czy gotowca?
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

Szukałem pomocy. Jakbyśmy dalej brneli twoim krokiem to nie wiem czy do jutra bym znalazł co do czego mam podstawić.

Dodano po 17 minutach 1 sekundzie:
Może znajdzie się ktoś kto pomógłby i nakierował bez wymiany dużej ilości odpowiedzi?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Oblicz pochodną

Post autor: Jan Kraszewski »

uniform115 pisze: 9 lut 2022, o 21:03Szukałem pomocy. Jakbyśmy dalej brneli twoim krokiem to nie wiem czy do jutra bym znalazł co do czego mam podstawić.
Ale przynajmniej byś się nauczył i zrozumiał. Matematyka nie lubi pośpiechu, zrozumienie wymaga trochę czasu i wysiłku. A bez zrozumienia nie ma to większego sensu.
uniform115 pisze: 9 lut 2022, o 21:03Może znajdzie się ktoś kto pomógłby i nakierował bez wymiany dużej ilości odpowiedzi?
Metoda a4karo to jest najlepsza metoda uczenia, więc zdecydowanie masz niewielką wiedzę na temat "powołania".

JK
uniform115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Re: Oblicz pochodną

Post autor: uniform115 »

Ja rozumiem, że się pasjonujecie matematyką ale trzeba zrozumieć, że nie każdego to jara i nie każdy będzie miał w przyszłości z tego "chleb". Przerabiałem to wszystko kilka lat temu gdy studiowałem, zaliczyłem ten przedmiot i co mogę powiedzieć dziś, że jeszcze kilka tygodni temu nie odróżniłbym całki od pochodnej, więc zapytam jaki jest sens uczenia się tego? Naprawdę nie chce tu wchodzić w wasze kompetencje potrzebowałbym tylko zrozumieć jak liczy się te konkretne dwa zadania i to wszystko. W czwartek mam kolokwium liczyłem na to, że z pomocą forum znajdę odpowiedź na moje pytanie i analogicznie będę robił inne przykłady. Ale niestety na tym jak i na innych specjalistycznych forum zadając pytanie trzeba znać odpowiedź bo jak nie to będzie lincz.
ODPOWIEDZ