Oblicz granice funkcji
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Oblicz granice funkcji
Witam,
Proszę o pomóc z rozwiązaniu zadań, Oblicz granicę funkcji:
1.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to2} \frac{3(x^2-4x)+4}{2(x+6)(x-2)}}\)
2.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{27^{n+1}}{9^{2n-3}+6^{n-2}} }\) (przepraszam ale nie umiem zrobić aby w potędze był (2n-3) oraz (n-2)
Dziękuje pięknie za pomoc.
Proszę o pomóc z rozwiązaniu zadań, Oblicz granicę funkcji:
1.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to2} \frac{3(x^2-4x)+4}{2(x+6)(x-2)}}\)
2.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{27^{n+1}}{9^{2n-3}+6^{n-2}} }\) (przepraszam ale nie umiem zrobić aby w potędze był (2n-3) oraz (n-2)
Dziękuje pięknie za pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2022, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości - zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Poprawa wiadomości - zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Oblicz granice funkcji
Do nieskończoności, nie umiem napisać drugiego aby było wszystko w potędze.
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Oblicz granice funkcji
2.
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{27^{n+1}}{9^{2n-3}+6^{n-2}} }\)
licznik do nieskończoności, mianownik do - nieskończoności
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{27^{n+1}}{9^{2n-3}+6^{n-2}} }\)
licznik do nieskończoności, mianownik do - nieskończoności
Ostatnio zmieniony 9 lut 2022, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
-
uniform115
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lut 2022, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 29
Re: Oblicz granice funkcji
liczylem wszystko razem, na dole w mianowniku wychodzi 0
Dodano po 32 sekundach:
a w liczniku 19683
Dodano po 32 sekundach:
a w liczniku 19683
