Dany jest wielomian w(x)=\(\displaystyle{ x^{3}}\) - 31x + 30
a) rozłóz ten wielomian na czynniki liniowe
b) podaj najwiekszą liczbe całkowita spełniającą nierówność W(x)
Rozłóż wielomian W(x) na czynni8ki liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozłóż wielomian W(x) na czynni8ki liniowe.
czy aby napewno jest minus przed x^3 ?
[ Dodano: 21 Października 2007, 12:05 ]
\(\displaystyle{ x^3-31x+30=(x-1)(x-5)(x+6)}\)
[ Dodano: 21 Października 2007, 12:05 ]
\(\displaystyle{ x^3-31x+30=(x-1)(x-5)(x+6)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rozłóż wielomian W(x) na czynni8ki liniowe.
bo chyba raczej powinien byc x^3, bo inaczej to wyrażenie jest nierokładalne
Jeżeli przykłąd wygląda tsak :\(\displaystyle{ x^{3}-31x+30}\) to rozkład jest taki:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-31x+30=(x+6)(x-1)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x)\leq 0 \Leftrightarrow x\in (-\infty,-6>\cup }\), czyli najwiekszą liczbą całkowitą spełniającą tą nierówność jest liczba 5
Jeżeli przykłąd wygląda tsak :\(\displaystyle{ x^{3}-31x+30}\) to rozkład jest taki:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-31x+30=(x+6)(x-1)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x)\leq 0 \Leftrightarrow x\in (-\infty,-6>\cup }\), czyli najwiekszą liczbą całkowitą spełniającą tą nierówność jest liczba 5