Witam,
Mam kłopot z granicą przy \(\displaystyle{ \lim_{(x, y)\to (0,3)} \frac{\sin 2xy}{x}}\). Domyślam się, że to \(\displaystyle{ 6}\), ale jak to obliczyć?
Granica funkcji dwóch zmiennych
-
edyta111
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 16 lis 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 9 razy
Granica funkcji dwóch zmiennych
Ostatnio zmieniony 29 sty 2022, o 18:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Granica funkcji dwóch zmiennych
Podziel i pomnóż przez \(\displaystyle{ 2y}\), skorzystaj ze znanej granicy \(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{\sin t}{t}=1}\) i z twierdzenia o granicy iloczynu.