Prosiłbym o ocenę poprawności rozwiązania poniższego zadania, bo nigdzie nie znalazłem podobnego. Z góry dzięki.
Zdarzenia losowe \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\) są zawarte w \(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B')=0,7}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\).
Więc \(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A \cup B) - P(B)}\)
\(\displaystyle{ 0,7+P(B)=P(A \cup B)}\)
\(\displaystyle{ 0,7+P(B) \le 1}\)
\(\displaystyle{ P(B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)+P(A \cap B)=P(B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3-P(A \cap B)}\)
A że \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0}\), to rzeczywiście \(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\). Cnu.
własnosci prawdopodobieństwa
-
VanHezz
- Użytkownik

- Posty: 250
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 35 razy
własnosci prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 29 sty 2022, o 19:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: własnosci prawdopodobieństwa
Dobrze, tylko kilka razy zjadło Ci literkę \(\displaystyle{ P}\).
W drugiej części trochę szybciej jest zauważyć, że ponieważ \(\displaystyle{ A'\cap B \subseteq B}\), więc \(\displaystyle{ P(A'\cap B)\le P(B)\le 0,3.}\)
JK
W drugiej części trochę szybciej jest zauważyć, że ponieważ \(\displaystyle{ A'\cap B \subseteq B}\), więc \(\displaystyle{ P(A'\cap B)\le P(B)\le 0,3.}\)
JK
-
VanHezz
- Użytkownik

- Posty: 250
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 35 razy
Re: własnosci prawdopodobieństwa
Zjadło mi z pośpiechu. Już nie mogę edytowac niestety. Twój sposób rzeczywiście prostszy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: własnosci prawdopodobieństwa
Dodałem Ci brakujące literki. Następnym razem spiesz się powoli...
JK
JK