równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

równanie z parametrem

Post autor: robin5hood »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha }\) , dla których równanie

\(\displaystyle{ x^2 + cos\alpha x + 2 cos^2\alpha - 2 =0}\)

ma dwa różne pierwiastki takie, że liczba \(\displaystyle{ 1}\) leży między tymi pierwiastkami
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie z parametrem

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \Delta >0 f(1)}\)
ODPOWIEDZ