Ciag arytmetyczny?

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
natajka4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2007, o 09:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

Ciag arytmetyczny?

Post autor: natajka4 »

Klient zaciągnal w banu pozyczke w wysokosci 7200zł.Spłate rozłozyl na 10 rat z którcyh kazda nastepna jest mniejsza od poprzedniej o 60zł.Oblicz wysokosc 1 i 5 raty
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Ciag arytmetyczny?

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ r=-60 \\ S_{10}=7200 \\ \frac{2a_1+(10-1)(-60)}{2}\cdot 10=7200 \\ ... \\ a_1=990 \\ \\ a_5=a_1+4r=550}\)
ODPOWIEDZ