Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
-
Pietiagoras
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2022, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Dzień dobry
Ostatnio natknąłem się na następujące zadanie:
Wiedząc, że:
\(\displaystyle{ f(0) = 1\\
f(14) = 0\\
f(89) = 3\\
f(691) = 2}\)
Znajdź \(\displaystyle{ A, B, C, D, E, F}\):
\(\displaystyle{ f(4681096) = A\\
f(1039251) = B\\
f(3648027) = C\\
f(16253512) = D\\
f(72531215) = E\\
f(58906298) = F}\)
gdzie \(\displaystyle{ A, B, C, D, E, F}\) są liczbami całkowitymi z zakresu \(\displaystyle{ \left\langle 0,9\right\rangle}\) .
Poproszę o pomoc w rozwiązaniu, najlepiej od podstaw. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio natknąłem się na następujące zadanie:
Wiedząc, że:
\(\displaystyle{ f(0) = 1\\
f(14) = 0\\
f(89) = 3\\
f(691) = 2}\)
Znajdź \(\displaystyle{ A, B, C, D, E, F}\):
\(\displaystyle{ f(4681096) = A\\
f(1039251) = B\\
f(3648027) = C\\
f(16253512) = D\\
f(72531215) = E\\
f(58906298) = F}\)
gdzie \(\displaystyle{ A, B, C, D, E, F}\) są liczbami całkowitymi z zakresu \(\displaystyle{ \left\langle 0,9\right\rangle}\) .
Poproszę o pomoc w rozwiązaniu, najlepiej od podstaw. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2022, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Bez jakichś dodatkowych informacji o funkcji \(\displaystyle{ f}\) to zadanie ma mało sensu moim zdaniem. Jakaś okresowość, liniowość... ?
-
Pietiagoras
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2022, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
xd
W takim razie zadanie nie ma sensu. Jestem w stanie wyobrazić sobie funkcję o zadanych własnościach która jest poza tym wszędzie równa \(\displaystyle{ 0}\) albo \(\displaystyle{ 7}\). Zadanie może być więc rozpatrywane w kontekście łamigłówki i z matematyką nie ma nic wspólnego.
-
Pietiagoras
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2022, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Tak, zgadza się. Jest to element łamigłówki niemniej jednak wydaje mi się, że do rozwiązania na bazie reguł matematycznych.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2022, o 18:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36058
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
To może podaj treść łamigłówki. Same informacje, które podałeś, są niewystarczające, ale może są tam jeszcze inne informacje, których nie jesteś świadom.
JK
JK
-
Pietiagoras
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2022, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Raczej nie ma nic więcej, to całość. Nie widzę w tym zadaniu nic ponadto co umieszczone zostało na początku.
Kod: Zaznacz cały
https://ibb.co/Kj8hcCm-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36058
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
-
Pietiagoras
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2022, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas na analizę zagadnienia. Widziałem, że pierwsza osoba już dotarła do rozwiązania. Podała swoją metodę podejścia do rozwiązania.
1. Wiedza z analizy się do końca nie przydała. Liczby 89 i 691 to liczby pierwsze i faktoryzacja odpada.
2. Bardziej przydatna teoria grafów i topologii.
3. Analiza w matlabie pomogła ustalić, że funkcja może być nieciągła przedziałami.
4. Udało się wyznaczyć cykliczność w podawanych wynikach i ustalić wzór funkcji, chociaż nie jest on prosty, ze względu na to, że dla dziedziny \(\displaystyle{ \RR}\) zawiera sumę nieskończonego ciągu.
Niestety to i tak czarna magia dla mnie dalej. Niemniej jednak dziękuję.
1. Wiedza z analizy się do końca nie przydała. Liczby 89 i 691 to liczby pierwsze i faktoryzacja odpada.
2. Bardziej przydatna teoria grafów i topologii.
3. Analiza w matlabie pomogła ustalić, że funkcja może być nieciągła przedziałami.
4. Udało się wyznaczyć cykliczność w podawanych wynikach i ustalić wzór funkcji, chociaż nie jest on prosty, ze względu na to, że dla dziedziny \(\displaystyle{ \RR}\) zawiera sumę nieskończonego ciągu.
Niestety to i tak czarna magia dla mnie dalej. Niemniej jednak dziękuję.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2022, o 19:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36058
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Mam wrażenie, że nie bardzo rozumiesz, co piszesz.Pietiagoras pisze: 29 sty 2022, o 19:321. Wiedza z analizy się do końca nie przydała. Liczby \(\displaystyle{ 89}\) i \(\displaystyle{ 691}\) to liczby pierwsze i faktoryzacja odpada.
2. Bardziej przydatna teoria grafów i topologii.
Pietiagoras pisze: 29 sty 2022, o 19:323. Analiza w matlabie pomogła ustalić, że funkcja może być nieciągła przedziałami.
Tutaj już zupełnie odleciałeś... Wzór funkcji pod tytułem "liczba okrągłych obszarów jakie argument funkcji (w postaci liczby naturalnej) wycina z płaszczyzny" rozpatrywany dla dziedziny \(\displaystyle{ \RR}\)?! To faktycznie zalatuje czarną magią...Pietiagoras pisze: 29 sty 2022, o 19:324. Udało się wyznaczyć cykliczność w podawanych wynikach i ustalić wzór funkcji, chociaż nie jest on prosty, ze względu na to, że dla dziedziny R zawiera sumę nieskończonego ciągu.
JK
-
Pietiagoras
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2022, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Tak zgadza się, dokładnie. Jak wspomniałem we wcześniejszym wpisie to czarna magia, widocznie umknęło to uwadze 
Podobnie jak to, że zacytowałem w punktach notatkę osoby, która dotarła do rozwiązania.
Podobnie jak to, że zacytowałem w punktach notatkę osoby, która dotarła do rozwiązania.
-
arek1357
Re: Jak wyznaczyć wzór na funkcję.
Ze szczególnych własności liczby 89 cytuję za Wikipedią:
Liczba 14 w nauce
liczba atomowa krzemu
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
a co do 691 jest tu link:
Dodano po 2 minutach 3 sekundach:89 (osiemdziesiąt dziewięć) – liczba naturalna następująca po 88 i poprzedzająca 90.
Liczba 14 w nauce
liczba atomowa krzemu
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
a co do 691 jest tu link:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.numberempire.com/691-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36058
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
