Metoda Gaussa Seidla

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ptr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 sty 2007, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Metoda Gaussa Seidla

Post autor: ptr »

Musze napisac program implementujacy metode Gaussa Seidla dla n rownan liniowych (n nie wieksze niz 10) a nie bardzo rozumiem na czym ona polega. Moglby ktos mi podac jakis algorytm? Bo na razie jestem na tym ze A*x = b, A- to macierz wspolczynnikow, x- niewiadomych, a b- wyrazow wolnych. wedlug pewnej metody (nie moge podac linka!!!! :[ :[ :[) np. macierz A musimy przeksztalcic na A = D - E - F, macierze D, E, F sa opisane. Podali co wstawic do ogolnego wzoru za B i C. Ale jak wykorzystac ogolny wzor:
\(\displaystyle{ x_{k}=B*x_{k-1}+C}\) ?
\(\displaystyle{ A = ft[\begin{array}{ccc}a_{11}&a_{12}&a_{13}\\a_{21}&a_{22}&a_{23}\\a_{31}&a_{32}&a_{33}\end{array}\right]
D = ft[\begin{array}{ccc}a_{11}&0&0\\0&a_{22}&0\\0&0&a_{33}\end{array}\right]
E = ft[\begin{array}{ccc}0&0&0\\-a_{21}&0&0\\-a_{31}&-a_{32}&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ F= ft[\begin{array}{ccc}0&-a_{12}&-a_{13}\\0&0&-a_{23}\\0&0&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B = (-E+D)^{-1}*F}\)
\(\displaystyle{ C = (-E+D)^{-1}*b}\)
ODPOWIEDZ