Sprawdzenie czy funkcja jest bijekcją

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
smp
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Sprawdzenie czy funkcja jest bijekcją

Post autor: smp »

Witam, mam problem otóż chciałbym sprawdzić czy dobrze rozumiem. Mam taką funkcję:
\(\displaystyle{ f: \RR ^{2} \rightarrow \RR ^{2} }\)
\(\displaystyle{ f(x,y)=(3x+y-2, x-2y-4)}\)
I muszę sprawdzić czy jest bijekcją
Generalnie założenia czym jest bijekcja rozumiem - oznacza to, że każdy element z zbioru X ma przypisany jeden element z zbioru Y (czyli jednocześnie iniekcja i suriekcja), tylko to jest łatwe do zrozumienia w przypadku gdy jest jedna funkcja, tutaj chyba widać, że są dwie funkcje
\(\displaystyle{
y=-3x+2}\)

\(\displaystyle{ 2y=x-4 \Leftrightarrow y= \frac{x}{2} -2
}\)
Zrzut ekranu 2022-01-24 o 13.03.46.png
Obie te funkcje przecinają się w punkcie
\(\displaystyle{ ( \frac{8}{7}, -\frac{10}{7} )}\)
To w takim przypadku ta funkcja jest bjekcją? Czy tylko suriekcją? Będę wdzięczny za pomoc i "rozjaśnienie" mi tego :)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Re: Sprawdzenie czy funkcja jest bijekcją

Post autor: Jan Kraszewski »

smp pisze: 24 sty 2022, o 13:12Generalnie założenia czym jest bijekcja rozumiem - oznacza to, że każdy element z zbioru X ma przypisany jeden element z zbioru Y (czyli jednocześnie iniekcja i suriekcja), tylko to jest łatwe do zrozumienia w przypadku gdy jest jedna funkcja, tutaj chyba widać, że są dwie funkcje
Tu nie ma żadnych dwóch funkcji. Tu jest jedna funkcja, która parom liczb rzeczywistych przypisuje pary liczb rzeczywistych (czuli punktom płaszczyzny punkty płaszczyzny). I normalnie sprawdzasz, że to jest bijekcja (to, że to istotnie jest bijekcja powinieneś wiedzieć też z algebry liniowej, bo to typowe przekształcenie afiniczne).

JK
ODPOWIEDZ