Ile jest możliwości utworzenia liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Ile jest możliwości utworzenia liczb

Post autor: Marien »

Proszę o pomoc w następującym zadaniu:

Tworzymy liczby sześciocyfrowe z cyfr należących do zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6\}}\). Ile jest możliwości utworzenia wszystkich liczb sześciocyfrowych o różnych cyfrach parzystych?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Ile jest możliwości utworzenia liczb

Post autor: Jan Kraszewski »

Co to znaczy "liczb o różnych cyfrach parzystych"? Interesują nas dowolne liczby sześciocyfrowe, w których nie ma dwóch takich samych cyfr parzystych?

JK
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Ile jest możliwości utworzenia liczb

Post autor: Marien »

Tak. O to chodzi. Czy rozwiązanie będzie takie:
I przypadek, w którym występują wszystkie 3 cyfry parzyste ze wskazanego zbioru czyli \(\displaystyle{ 2,4,6}\)
\(\displaystyle{ 3!\cdot 3 ^{3}}\)
II przypadek, w którym występują 2 cyfry parzyste ze wskazanego zbioru
\(\displaystyle{ 3\cdot 3 ^{4}}\)
III przypadek występuje tylko jedna cyfra parzysta ze wskazanego zbioru
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3 ^{5}}\)

I następnie należy policzyć sumę tych przypadków i wyjdzie \(\displaystyle{ 2435}\)?

Czy jednak należy założyć, że mają tam być zawsze 3 cyfry parzyste, więc wtedy rozwiązanie będzie \(\displaystyle{ 3!\cdot 3 ^{3}}\), czyli \(\displaystyle{ 162}\)?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2022, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
ODPOWIEDZ