Wyznacz k...
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Kielc
Wyznacz k...
Wyznacz wszystkie liczby całkowite k dla których funkcja \(\displaystyle{ x^{2} - 2^{k}*x +2^{k}+\frac{5}{4}}\) przyjmuje wartości dodatnie dla każdego \(\displaystyle{ x R}\).
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Wyznacz k...
Skoro współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest dodatni, to musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \Delta (-\infty, log_{2}5)}\)
\(\displaystyle{ \Delta (-\infty, log_{2}5)}\)