Nauczyciel powiedział uczniom

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Nauczyciel powiedział uczniom

Post autor: max123321 »

Nauczyciel powiedział uczniom, że ocena semestralna jest średnią ocen cząstkowych. Przy czym najważniejsze są prace klasowe(waga 50), trochę mniej ważne są odpowiedzi ustne(waga 30), a najmniej ważne są kartkówki(waga 20). Jakiej oceny semestralnej może spodziewać się osoba, która otrzymała:
a) z klasówek: 5,5,3 z odpowiedzi: 4 z kartkówki: 1
b) z klasówek: 1,5,3 z odpowiedzi: 4 z kartkówki: 5

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
a) Ocena\(\displaystyle{ = \frac{ \frac{1}{2}(5+5+3)+ \frac{3}{10} \cdot 4+ \frac{1}{5} \cdot 1 }{ \frac{1}{2} \cdot 3+ \frac{3}{10}+ \frac{1}{5} }= \frac{6,5+1,2+0,2}{2}= \frac{7,9}{2}=3,95 }\)
b) Ocena\(\displaystyle{ = \frac{ \frac{1}{2}(5+3+1)+ \frac{3}{10} \cdot 4+ \frac{1}{5} \cdot 5 }{ \frac{1}{2} \cdot 3+ \frac{3}{10}+ \frac{1}{5} }= \frac{4,5+1,2+1}{2}= \frac{6,7}{2}=3,35 }\)

Czy tak jest dobrze?

Dodano po 1 godzinie 22 minutach 20 sekundach:
Na litość Allaha, czy naprawdę nikt na tym forum nie jest w stanie sprawdzić mi tego zadania?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Nauczyciel powiedział uczniom

Post autor: Jan Kraszewski »

A Ty co, skierowanie na cito masz?

Jest dobrze.

JK
ODPOWIEDZ