dwie kostki i nieparzysta liczba oczek
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
dwie kostki i nieparzysta liczba oczek
Witam mam takie zadanko moze ktos pomoże
Rzucamy dwiema kostkami do gry Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A na obu kostkach wypadła nieparzysta liczba oczek
Rzucamy dwiema kostkami do gry Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A na obu kostkach wypadła nieparzysta liczba oczek
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
dwie kostki i nieparzysta liczba oczek
poniżej przedstawiam moje rozwiązanie
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\hbox{liczba wynikow sprzyjajacych zdarzeniu A}}{\hbox{liczba wszystkich mozliwych wynikow}}}\)
\(\displaystyle{ \bar{V}_n^k = n^k}\)
wariacja z powtórzeniami
zbiór nieparzystych oczek na kostkach
{1,3,5} - liczba elementów 3, zatem n=3
k=2, ponieważ rzucamy kostką dwa razy
\(\displaystyle{ \bar{V}_3^2 = 3^2=9}\)
zbiór oczek na kostkach
{1,2,3,4,5,6} - liczba elementów 6, zatem n=6
k=2, ponieważ rzucamy kostką dwa razy
\(\displaystyle{ \bar{V}_6^2 = 6^2=36}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{9}{36}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\hbox{liczba wynikow sprzyjajacych zdarzeniu A}}{\hbox{liczba wszystkich mozliwych wynikow}}}\)
\(\displaystyle{ \bar{V}_n^k = n^k}\)
wariacja z powtórzeniami
zbiór nieparzystych oczek na kostkach
{1,3,5} - liczba elementów 3, zatem n=3
k=2, ponieważ rzucamy kostką dwa razy
\(\displaystyle{ \bar{V}_3^2 = 3^2=9}\)
zbiór oczek na kostkach
{1,2,3,4,5,6} - liczba elementów 6, zatem n=6
k=2, ponieważ rzucamy kostką dwa razy
\(\displaystyle{ \bar{V}_6^2 = 6^2=36}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{9}{36}=\frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
dwie kostki i nieparzysta liczba oczek
dzieki bardzo ale mam pytanko czy to sie tyczy rzutu dwiema kostkami czy jedną ale 2 razy czy jest różnica
Pozdrawiam
Pozdrawiam