Oblicz granicę

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Ewa_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2022, o 11:52
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Oblicz granicę

Post autor: Ewa_ »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \left( \frac{2x}{2x-1}\right)^{3x}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Oblicz granicę

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \left( \frac{2x}{2x-1}\right)^{3x}=\left( \frac{2x}{2x-1}\right)^{3x}}\)

No chyba, że chodzi o \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \left( \frac{2n}{2n-1}\right)^{3n}}\)...

JK
ODPOWIEDZ