wykaż, że funkcja f wyrażona wzorem
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{|x^{3}-5|-|x^{3}+5|}{5x}}\)
jest funkcją parzystą.
Jak podstawię f(-x) to wychodzi mi takie coś
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{|(-x)^{3}-5|-|(-x)^{3}+5|}{-5x}}\)
co mam zrobić dalej?
funkcja parzysta
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
funkcja parzysta
\(\displaystyle{ f(-x)=\frac{|(-x)^{3}-5|-|(-x)^{3}+5|}{-5x}=\frac{|-(x^{3}+5)|-|-(x^{3}-5)|}{-5x}=
\frac{|(x^{3}+5)|-|(x^{3}-5)|}{-5x}=\frac{-(-|(x^{3}+5)|+|(x^{3}-5)|)}{-5x}=
\frac{|(x^{3}-5)|-|(x^{3}+5)|)}{5x}=f(x)}\)
\frac{|(x^{3}+5)|-|(x^{3}-5)|}{-5x}=\frac{-(-|(x^{3}+5)|+|(x^{3}-5)|)}{-5x}=
\frac{|(x^{3}-5)|-|(x^{3}+5)|)}{5x}=f(x)}\)