Sprawdzenie czy zachodzi MPWL

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kropek14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2021, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Sprawdzenie czy zachodzi MPWL

Post autor: kropek14 »

Niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X_i, i=1,2, \ldots }\) mają ten sam rozkład dyskretny:
a) \(\displaystyle{ P(X_i=2^k)=\frac{2^{k+3}}{10^{k+1}}, k=0,1,2, \ldots }\)
b) \(\displaystyle{ P(X_i= \frac{(-1)^k}{k} )=\frac{k}{2^k}, k=1,2, \ldots }\)
Czy dla takiego ciągu zachodzi MPWL?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Sprawdzenie czy zachodzi MPWL

Post autor: a4karo »

w b) chyba `k/2^{k+1}`
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1716
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Sprawdzenie czy zachodzi MPWL

Post autor: Tmkk »

Dla niezależnych zmiennych losowych o tym samym rozkładzie masz twierdzenie (MPWL Kołmogorowa), które daje prostą charakteryzację, kiedy ciąg spełnia / nie spełnia MPWL.
Papabile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 gru 2018, o 00:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Re: Sprawdzenie czy zachodzi MPWL

Post autor: Papabile »

Zmienne są i.i.d więc starczy sprawdzić czy zachodzi \(\displaystyle{ E\left| X_{1}\right| < \infty }\). I wartość oczekiwaną dyskretną liczymy z definicji:
\(\displaystyle{ E\left| X_{1}\right|= \sum_{k=0}^{ \infty } 2^{k} \cdot \left( \frac{2^{k+1}}{10^{k+1}} \right)=\sum_{k=0}^{ \infty } \frac{1}{5} \cdot \left( \frac{2}{5} \right) ^{k} }\) no i to jest szereg geometryczny zbieżny więc zachodzi MPWL. I analogicznie w drugim przypadku.
ODPOWIEDZ