roztwór procentowy
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 13 razy
roztwór procentowy
Stężenie roztworu kwasu solnego wynosi 5%. Tle kilogramów wody należy dodać do 44 kg.tego roztworu ,aby stężenie roztworu zmniejszyło sie do 2%
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
roztwór procentowy
I sposób
trzeba zmieszać kwas z wodą w stosunku 2:3, czyli na 44kg kwasu trzeba 66kg wody
II sposób
5% z 44kg = 2,2kg
2,2kg = 2% z (44+x) kg, gdzie x-masa wody
\(\displaystyle{ 2,2=\frac{2}{100} (44+x)}\) |\(\displaystyle{ * 50}\)
\(\displaystyle{ 110=44+x}\)
\(\displaystyle{ x=66}\)
Kod: Zaznacz cały
5 2-0 = 2
/
2
/
0 5-2 = 3
II sposób
5% z 44kg = 2,2kg
2,2kg = 2% z (44+x) kg, gdzie x-masa wody
\(\displaystyle{ 2,2=\frac{2}{100} (44+x)}\) |\(\displaystyle{ * 50}\)
\(\displaystyle{ 110=44+x}\)
\(\displaystyle{ x=66}\)