symbol Newtona w dowodzie indukcyjnym

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Jim Moriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2021, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 4 razy

symbol Newtona w dowodzie indukcyjnym

Post autor: Jim Moriarty »

Mam udowodnić indukcyjnie, że \(\displaystyle{ 2 ^{n} = \sum_{i=0}^{n}{n \choose i} }\) oraz \(\displaystyle{ (x+1) ^{n} =\sum_{i=0}^{n} {n \choose i} x ^{i} }\), dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\), \(\displaystyle{ n \in \NN}\).

W pierwszym nie rozumiem jednej rzeczy, więc pominę resztę dowodu.
To co teraz napiszę jest z ćwiczeń, napisane przez prowadzącego \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n+1} {n+1 \choose i} = {n+1\choose 0}+ {n+1\choose 1}+...+{n+1\choose n}+{n+1\choose n+1}=2 \cdot \sum_{i=0}^{n} {n \choose i} =...}\)
I tu nie rozumiem tego przejścia. Próbowałem to rozpisywać, ale nie mam pojęcia jak tu ma wyjść, że \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n+1} {n+1 \choose i} =2 \cdot \sum_{i=0}^{n} {n \choose i}}\), a ten trik kończy praktycznie zadanie.
Mówię "trik", bo brzmi, jakby było oczywiste. Dlaczego?
W drugim zapewne jest podobna zasada, dlatego nie potrafię ruszyć.
Skąd się to wzięło?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2021, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: symbol Newtona w dowodzie indukcyjnym

Post autor: Jan Kraszewski »

A korzystałeś z tego, że \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1} = {n \choose k} + {n \choose k+1} }\) ?

JK
Jim Moriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2021, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 4 razy

Re: symbol Newtona w dowodzie indukcyjnym

Post autor: Jim Moriarty »

Skąd się to wzięło? Czuję, że powinienem to znać...

Jak w takim wypadku zastosować to do drugiego przykładu?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: symbol Newtona w dowodzie indukcyjnym

Post autor: Jan Kraszewski »

Jim Moriarty pisze: 7 gru 2021, o 23:32 Skąd się to wzięło? Czuję, że powinienem to znać...
Powinieneś. To jedna z podstawowych własności symbolu Newtona.
Jim Moriarty pisze: 7 gru 2021, o 23:32Jak w takim wypadku zastosować to do drugiego przykładu?
A do pierwszego umiesz?

JK
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: symbol Newtona w dowodzie indukcyjnym

Post autor: Janusz Tracz »

Jim Moriarty pisze: 7 gru 2021, o 23:32 Skąd się to wzięło? Czuję, że powinienem to znać...
Masz \(\displaystyle{ n+1}\) osób w firmie \(\displaystyle{ n}\) pracowników oraz szefa. Na ile sposobów można wybrać \(\displaystyle{ k+1}\) osobową delegację. Na \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1} }\). Z drugiej strony szef albo jest w delegacji albo go nie ma, gdy jest to z pozostałych \(\displaystyle{ n}\) pracowników trzeba jeszcze wybrać jeszcze \(\displaystyle{ k}\) na \(\displaystyle{ {n \choose k} }\) sposobów, a gdy szefa nie ma w delegacji to z tylko z \(\displaystyle{ n}\) pracowników wybieramy wszystkich \(\displaystyle{ k+1}\) delegatów na \(\displaystyle{ {n \choose k+1} }\) sposobów.
ODPOWIEDZ