Witam mam problem z kilkoma zadaniamy z Dzialu DYNAMIKA proszę o pomoc z nimi nie śpieszy mi się aż tak ale proszę o jak najszybsze rozwiązanie :
Zadania z Pędu i zasady zachowania pędu :
7.76 Ciało o masie 80 kg porusza się z predkośćią 20 \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\) .
Ile wynosi wartość pędu tego ciała ?
7.80 Z karabinu wylatuje pocisk z prędkością 800 \(\displaystyle{ \frac{cm}{s}}\) .
Jaką prędkość uzyskuje karabin przy odrzucie jeśli masa karabinu jest 400 razy większa od masy pocisku ?
7.86 Lodołamacz o masie \(\displaystyle{ m_{1}}\) = 500 ton, płynąc z predkością \(\displaystyle{ v_{1}}\) = 10 \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\) zderzył się z krą kolową i zaczął ją pchać przed sobą. Prędkośc lodołamacza zmalała do \(\displaystyle{ v_{2}}\) = 2 \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\)
z góry dziekuje
Pęd Ciała - Dynamika
Pęd Ciała - Dynamika
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 18:10 przez sunman, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Pęd Ciała - Dynamika
7.76:
\(\displaystyle{ 20 \frac{cm}{s}=0,2 \frac{m}{s} \\ p=m v = 80 kg 0,2 \frac{m}{s} =16 \frac{kg m}{s}}\)
7.80:
\(\displaystyle{ m_{k}=400 m_{p}}\)
Z zasady zachowania pędu:
\(\displaystyle{ m_{k}v_{k}=m_{p}v_{p} \\ 400 m_{p} v_{k} = m_{p} v_{p} \\ v_{k}=\frac{v_{p}}{400}}\)
Teraz wystarczy podstawić liczby (pamiętaj o zamianie jednostki prędkości na m/s )
7.86:
Co tu trzeba obliczyć ? Zdaje się, że masę kry - oznaczam ją \(\displaystyle{ m_{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{1}v_{1}=(m_{1}+m_{2})v_{2} \\ m_{1}v_{1}=m_{1}v_{2}+m_{2}v_{2} \\ m_{2}v_{2}=m_{1}v_{1}-m_{1}v_{2} \\ m_{2}=\frac{m_{1}(v_{1}-v_{2})}{v_{2}}}\)
Pamiętaj o zamianie ton na kilogramy.
\(\displaystyle{ 20 \frac{cm}{s}=0,2 \frac{m}{s} \\ p=m v = 80 kg 0,2 \frac{m}{s} =16 \frac{kg m}{s}}\)
7.80:
\(\displaystyle{ m_{k}=400 m_{p}}\)
Z zasady zachowania pędu:
\(\displaystyle{ m_{k}v_{k}=m_{p}v_{p} \\ 400 m_{p} v_{k} = m_{p} v_{p} \\ v_{k}=\frac{v_{p}}{400}}\)
Teraz wystarczy podstawić liczby (pamiętaj o zamianie jednostki prędkości na m/s )
7.86:
Co tu trzeba obliczyć ? Zdaje się, że masę kry - oznaczam ją \(\displaystyle{ m_{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{1}v_{1}=(m_{1}+m_{2})v_{2} \\ m_{1}v_{1}=m_{1}v_{2}+m_{2}v_{2} \\ m_{2}v_{2}=m_{1}v_{1}-m_{1}v_{2} \\ m_{2}=\frac{m_{1}(v_{1}-v_{2})}{v_{2}}}\)
Pamiętaj o zamianie ton na kilogramy.
Pęd Ciała - Dynamika
A mógłby ktoś mi rozwiązać do końca ? bo nie wiem czy dobrze to skończe proszę o końcowe wyniki
Pęd Ciała - Dynamika
tzn mam zadanie i mam ropzwiazane na wzoracvh i podstawiam i zawsze coś mi się myli więc proszę o zrobie tego
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Pęd Ciała - Dynamika
Kolego... to jak Ty zdajesz z roku na rok? Podstawienie danych do równania to jest bodajże druga klasa szkoły podstawowej (jak nie niżej). Powinieneś wziąć podręcznik do klas młodszych i go przerobić.
7.80
\(\displaystyle{ v_{p}=800 \frac{cm}{s}=8 \frac{m}{s} \\ v_{k}=\frac{v_{p}}{400}=0,02 \frac{m}{s}}\)
7.86
\(\displaystyle{ m_{2}=\frac{500t (10 \frac{m}{s} - 2 \frac{m}{s})}{2 \frac{m}{s}}=2000t}\)
7.80
\(\displaystyle{ v_{p}=800 \frac{cm}{s}=8 \frac{m}{s} \\ v_{k}=\frac{v_{p}}{400}=0,02 \frac{m}{s}}\)
7.86
\(\displaystyle{ m_{2}=\frac{500t (10 \frac{m}{s} - 2 \frac{m}{s})}{2 \frac{m}{s}}=2000t}\)
Pęd Ciała - Dynamika
dzieki wielkie tzn umiem zadania robić tylko akurat z tymi 3 miałem wielki problem dzieki ci bardzo za pomoc pozdro